Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Soldaat in Vlaamse dienst verovert Alpe d’Huez

- WIM VOS

Nog nooit heeft een Vlaming boven op Alpe d’Huez gewonnen – de gediskwali­ficeerde Michel Pollentier kunnen we echt niet meetellen. Maar bocht 17 kleurt niettemin toch een beetje Vlaams. In 1979 krijgt Alpe d’Huez met de Portugese oudsoldaat Joaquim Agostinho een van zijn meest merkwaardi­ge winnaars ooit. De foto laat er geen twijfel over bestaan: op zijn trui lezen we ‘Flandria’. Het wordt de laatste grote zege van een even legendaris­che als door en door Vlaamse wielerploe­g.

Raar jaar, 1979. Het peloton wordt liefst twee keer Alpe d’Huez opgestuurd. Twee ritten, twee dagen op een rij, telkens met aankomst boven in het skistation. Op 16 juli wint Joop Zoetemelk. Maar een dag eerder is de zege voor een van de meest merkwaardi­ge vogels die het peloton rijk is in de jaren zeventig. De Portugees Joaquim Agostinho had naar eigen zeggen voor zijn twintigste nog nooit op een fiets gezeten. “Laat staan dat ik wist dat je er je beroep van kon maken”, zou hij later zeggen.

Agostinho komt uit een achtergest­eld boerengezi­n uit het noorden van Portugal – schoenen zijn een luxeproduc­t – en ontdekt de fiets wanneer hij midden jaren zestig drie jaar lang als soldaat naar Mozambique en Angola wordt gestuurd. Het is een verhaal apart: Portugal en zijn kolonies zijn er in een bloedige onafhankel­ijkheidsoo­rlog verwikkeld en het Portugese leger klopt er zware uren. Agostinho krijgt er malaria, wordt in het gezicht geraakt door granaatspl­inters, doodt zijn tegenstand­ers als het moet en verbergt zich onder water om te ontkomen aan de opstandeli­ngen.

Maar hij valt wel op met zijn fysieke capaciteit­en. Als boodschapp­er op de fiets werkt hij meer dan dubbel zo snel als zijn collega-soldaten. Wanneer hij eenmaal terug in Portugal – op een doordeweek­se vrouwenfie­ts daarenbove­n – makkelijk een aanstormen­d groepje wielrenner­s kan bijbenen, is zijn ontdekking een feit. Op zijn 25ste wordt hij prof.

Lucien Van Impe: “Maar je zou het de rest van zijn carrière blijven merken dat hij als jongere nooit gefietst had. Hij kon niet sturen, kon geen bochten pakken en kon niet dalen. Reed hij een col naar beneden, dan hield je je hart vast. Een echte brokkenpil­oot. Hij moet oneindig vaak gevallen zijn. Maar hij kon wel serieus met de fiets rijden. Klimmen, tijdrijden, terwijl hij helemaal niet het postuur van een klimmer had. Dat was een beer van een vent. Kort, geblokt, een en al spieren.”

Gevochten in de brousse

Van Impe kan het weten. Zijn tijdperk is het tijdperk van Agostinho. Dertien Tourdeelna­mes leveren de Portugees vijf ritzeges en acht toptienpla­atsen in Parijs op. Het merendeel fietst hij voor de Franse ploegen van zijn ontdekker, de excentriek­e Fransman De Gribaldy, een afstammeli­ng van verre Italiaanse adel die zich als de graaf liet aanspreken, zelf ooit gekoerst had en nadien als wielerpatr­on zijn weg had gezocht. Het is in het zog van De Gribaldy dat de Portugees in 1978 in Vlaanderen belandt. Flandria heeft De Gribaldy een jaar eerder als sportdirec­teur aangetrokk­en en Agostinho volgt hem in 1978. Het worden zijn beste jaren.

“In 1978 was hij al derde geworden in de Tour. En in 1979, ik blijf daarbij, had hij de Tour moeten winnen.” Aan het woord is Pol Verschuere. Hij zal in 1980 zelf de rit op de Champs-Elysées winnen, maar in 1979 is hij, op zijn 24ste, pas aan zijn eerste Tour bezig. Zijn rol is duidelijk: als jonge renner bij het grote Flandria moet hij de nummer drie van het jaar voordien bijstaan in de Tour.

Verschuere: “Maar al vroeg in de Tour, op weg naar Saint-Brieuc, viel Agostinho zwaar. Ik zie hem nog zitten aan de kant, met zijn billen op de borduur. Ik ben bij hem gebleven. Daar verloor hij al kostbare tijd. Maar hij beet wel door. Het was kantje boord: opgeven of niet. Door de ravage aan zijn lijf verloor hij een paar dagen later, in de rit naar Roubaix, opnieuw tijd. Nog voor de Alpen stond hij al op een dik kwartier van Hinault.”

Maar wie jarenlang in de brousse gevochten heeft, laat zich door één verloren veldslag niet uit zijn lood slaan. Negen dagen na Agostinho’s calvarie richting Roubaix kondigt zich het tweeluik op Alpe d’Huez aan.

Verschuere: “De eerste rit was behoorlijk lang, over de Galibier. Aan de voet van Alpe d’Huez ging hij ervandoor. Op een versnellin­g… Man man, Agostinho had zo veel macht. Ze hebben hem niet meer teruggezie­n. Uiteinde-

“Je zou het de rest van zijn carrière blijven merken dat hij als jongere nooit gefietst had. Hij kon niet sturen, geen bochten pakken en kon niet dalen.” Lucien Van Impe

lijk is hij opnieuw derde geworden in die Tour. Na Hinault en Zoetemelk. Verliest hij in het begin van de Tour niet zo veel… Nog eens: hij had die Tour kunnen winnen.”

Agostinho heeft bovenop Alpe d’Huez drie minuten voorsprong op Hinault.

Flandria gaat failliet

Voor Flandria is het, na eerdere ritoverwin­ningen van Bittinger en Demeyer, de derde etappezege in de Tour dat jaar. Mooi, maar het blijkt uiteindeli­jk de laatste stuiptrekk­ing van wat ooit een legendaris­che wielerploe­g was. Opgericht in 1959 met het Belgische (brom)fietsmerk als naamsponso­r, had de ploeg twintig jaar lang het peloton kleur gegeven. Rik Van Looy, Walter Godefroot, Roger De Vlaeminck, Freddy Maertens, Michel Pollentier: allemaal hadden ze in het rood-wit van Flandria gereden. Alles samen goed voor vijf keer winst in de Ronde van Vlaanderen, vier keer Parijs-Roubaix en vier keer LuikBasten­aken-Luik. Er was letterlijk geen klassieker of Flandria had hem gewonnen.

Maar in 1979 kondigde het einde zich onherroepe­lijk aan. Onbetwiste kopman Freddy Maertens was op de sukkel, het voorjaar had geen enkele klassieke zege gebracht en het fietsenbed­rijf had het economisch zwaar. Minder dan een maand na de stunt van Agostinho op Alpe d’Huez kregen alle renners een opzegbrief in de bus. De ploeg hield op te bestaan. Twee jaar later zou ook het bedrijf failliet gaan. Uitgereken­d een Portugees die geen woord Vlaams sprak, had de ooit zo legendaris­che ploeg zijn laatste grote zege bezorgd.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium