Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lestienne komt weer onder vleugels van Preud’homme

Rouches geven verloren gewaande flankspele­r contract voor vier jaar

-

Standard heeft zijn opvolger voor Junior Edmilson zo goed als beet. Maxime Lestienne (26) zat zonder club, maar de Rouches bieden hem een contract voor vier seizoenen. België had ‘Mad Max’ na erg zware jaren al bijna opgegeven, maar Michel Preud’homme gelooft nog in hem. Ook al lustte hij Lestienne indertijd bij Club Brugge soms rauw.

De tranen sprongen in zijn ogen toen hij Michel Preud’homme zag. Het was een reportage op Proximus TV in 2016. Een jaar eerder had Maxime Lestienne zijn beide ouders verloren in twee maanden tijd. Prille vijftigers, maar mama Cynthia overleed in oktober 2014 en papa Fabian in november. Een mokerslag voor Mad Max, enig kind.

Alexandre Teklak – de interviewe­r van Proximus TV – had een iPad met videoboods­chappen bij om Lestienne moed in te praten. Video’s van zijn goeie vrienden Dino Arslanagic en Jonathan Blondel, maar dus ook van Michel Preud’homme die hem vaderlijk toesprak. Niet opgeven, Max.

De dribbelaar kreeg een krop in zijn keel. “Dit raakt me diep. Als ik slimmer was geweest, had ik bij Club Brugge meer naar Preud’homme geluisterd”, fluisterde hij. “Dan had ik veel meer geleerd. Daar heb ik spijt van.”

Haat-liefde

Maxime Lestienne werkte bij Club Brugge niet zo lang samen met Preud’homme, maar ze hadden een haat-liefdeverh­ouding. In 2012-2013 had de flankspele­r nog 17 keer gescoord in 38 competitie­matchen, maar onder trainer Juan Carlos Garrido kreeg hij de vrijheid om te doen wat hij maar wilde. Pure fun.

MPH bewonderde ook wel zijn talent, maar wilde de linksbuite­n nog grootser maken door hem ook tactische discipline bij te brengen. Soms botste het frontaal.

Herinner u bijvoorbee­ld de match op Lierse op 4 augustus 2014. Preud’homme wordt furieus als Lestienne – slof, slof – op zijn gemak terugkeert. Bij de eerstvolge­nde fout pakt de coach de bal, beent het veld op en knalt het leer keihard neer terwijl hij nog loopt te fulmineren. Niet veel later verkoopt Brugge Lestienne voor 7,5 miljoen aan het Qatarese Al Arabi.

Dat verhaal doet ons nu denken aan dat van Junior Edmilson. Ook die mocht vorig seizoen bij Standard freewheele­n onder Ricardo Sa Pinto, maar moest nu voldoen aan de veeleisend­e tactiek van Preud’homme. Ook Edmilson koos voor de vlucht naar Qatar. Al wist Junior zondagavon­d met moeite bij welke Qatarese club hij exact gaat tekenen (kampioen Al Duhail, transferso­m: minstens 3 miljoen). Ach, verstand komt met de jaren zeker?

Lestienne is ondertusse­n getekend door het leven. En hoewel hij in Brugge soms het bloed van onder zijn nagels haalde, liet Preud’homme hem nooit definitief vallen. Na de dood van zijn ouders ging de Waal nochtans door diepe dalen. Het gemis was zo groot. Een foto op Instagram van hem als 5-jarige met zijn papa

raakte iedereen recht in het hart. Maar soms speelde Mad

Max ook het noorden kwijt. Zo zat hij bij PSV een nacht in de cel na een vechtparti­j, terwijl hij bij het Russische Rubin Kazan naar de B-kern werd verwezen. Meer nog, er werd geroddeld over een alcoholpro­bleem.

Trots maken

Daarom had heel België Maxime Lestienne – sinds deze zomer zonder club – al opgegeven als voetballer. Iedereen, behalve Michel Preud’homme. Die neemt zijn verloren zoon bij Standard weer onder zijn vleugels en is ervan overtuigd dat hij hem nog kan laten renderen. Lestienne krijgt zo nog een kans om wel naar zijn voetbalvad­er te luisteren en om te beseffen dat tactische discipline hem naar een hoger niveau kan tillen. In diezelfde reportage van Proximus TV zei Lestienne ook nog: “Ik wil papa en mama trots maken en daar zal ik alles aan doen.”

Een tweede kans van Preud’homme dus. Het is niet zeker of Junior Edmilson die ooit zal krijgen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Een knuffel van Preud’homme voor Lestienne bij Club.
FOTO PHOTO NEWS Een knuffel van Preud’homme voor Lestienne bij Club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium