Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik zit 180 dagen per jaar op het water”

16jarige Eline Verstraele­n uit Kapellen grijpt net naast medaille op WK

- JAN BRYS

De Kapelse Eline Verstraele­n (16) is pas terug uit Polen waar ze op het WK Laser 4.7 een knappe vierde plaats pakte in haar leeftijdsc­ategorie.

stond bij aanvang van de voorlaatst­e race nog op de tweede plaats. “Jammer, maar in de laatste manche ging het mis. Er zat zeker een podiumplaa­ts in, maar toch ben ik tevreden”, zegt Eline Verstraele­n, die al een mooi palmares bijeen heeft gezeild. “Ik ben op 7-jarige leeftijd met zeilen begonnen. Dat was op Linkeroeve­r in Antwerpen. Ik vond het meteen leuk en heb me een eigen bootje gekocht, een optimist. Ik begon wedstrijde­n mee te doen en nam deel aan werelden Europese kampioensc­happen. Op 14-jarige leeftijd stapte ik over naar de Laser 4.7. Daar kwam ik terecht in het Talent Team. Ik maakte heel wat progressie en mocht deelnemen aan mijn eerste EK in die klasse. Ik werd elfde en vierde in mijn leeftijdsk­lasse. Op het EK dit jaar in Griekenlan­d werd ik tweede en nu in Polen dus vierde.” De combinatie sport en school is niet altijd eenvoudig. “Ik ga naar het Sint-Michielsco­llege in Brasschaat en ik moet zeggen dat de school mij wel wat faciliteit­en geeft. Ik zit dan ook 180 dagen per jaar op het water. Al mijn vakanties gaan naar het zeilen. In de winter zit ik vaak in Cadiz, in Spanje. Sebbe Godefroid heeft ook in mijn school gezeten, je zou kunnen zeggen dat hij het pad voor mij heeft geëffend. Ik zat tot nu toe in de richting wetenschap­pen, maar ik stap over naar economie-wiskunde. Mijn klasgenote­n volgen mij met plezier.”

Om het allemaal te kunnen bolwerken is planning zeer belangrijk. “Telkens ik op trainingss­tage vertrek, neem ik mijn boeken mee. Ik doe het echt graag. Al die uren op het water, ik vind het eigenlijk geen probleem. Soms verlang ik wel eens naar huis, maar ik vertrek toch iedere keer opnieuw met volle goesting.” “Nu ga ik met mijn ouders voor twee weken op vakantie naar Egypte. Het zal deugd doen. Na de vakantie vliegen we er opnieuw in. Ik kijk vooral op naar Emma Plasschaer­t en Maïte CarVerstra­elen lier. Zij zitten in de Laser Radial, de klasse waar ik nu ook start. Het is mijn uiteindeli­jke doel om de Olympische Spelen te bereiken, maar ik ben daar nu nog niet mee bezig. Tokio 2020 is nog veel te vroeg. Wie weet behoren de Spelen van 2024 tot de mogelijkhe­den. Ik wil eerst nog beter worden in de Laser Radial.”

 ?? FOTO JBR ?? Eline Verstraele­n: “Ik kijk vooral op naar Emma Plasschaer­t en Maïte Carlier.”
FOTO JBR Eline Verstraele­n: “Ik kijk vooral op naar Emma Plasschaer­t en Maïte Carlier.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium