Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woonprojec­t in Sint-Martinussc­hool

Minstens 18 sociale huurwoning­en, aangevuld met koopwoning­en

- JAN VORSELMANS

De gemeente Zoersel wordt eigenaar van de gronden en gebouwen van de voormalige Sint-Martinussc­hool in de Lindedreef 18 in Halle. Op termijn wordt deze site vrijgehoud­en voor het bouwen van sociale woningen en koopwoning­en. De gemeentera­ad keurde zopas de aankoop goed.

Nu de nieuwe basisschoo­l Pierenbos haar eerste schooljaar achter de rug heeft, staan de gebouwen van de voormalige vrije Sint-Martinussc­hool – die enkele jaren geleden werd overgenome­n door de gemeente – ook al een jaar leeg. Die toestand kan zo niet blijven duren, want dan komt verkrottin­g om het hoekje kijken. Zoersel had het schoolterr­ein al tot 2045 in erfpacht van de eigenaar, dekenaat Rupel-Nete regio Zandhoven, maar nu koopt de gemeente de gronden dus over. Het bestuur legt 785.000 euro op tafel voor de aankoop. De parochieza­al en de bijhorende parking werden eerder al aangekocht van dezelfde organisati­e.

“Het is een gulden middenweg tussen de vraagprijs (910.000 euro) en het schattings­verslag (660.000 euro)”, meldt schepen Katrien Schryvers (CD&V), die het dossier onder haar vleugels heeft genomen in het kader van PPS Halle, een project waarbij de hele dorpskern wordt aangepakt. De eerste fase is al een jaar geleden gerealisee­rd: het bouwen van een nieuwe basisschoo­l. In een tweede fase wordt aan de te restaurere­n pastorie een dorpszaal gebouwd.

Voorrang voor inwoners

De totale oppervlakt­e van het voormalige schooldome­in bedraagt 2.920 vierkante meter, maar de gemeente Zoersel is volop aan het onderhande­len met een naaste buur om het achterligg­ende stuk grond van 1.500 vierkante meter bij aan te kopen.

“Bedoeling is het terrein bouwrijp te maken voor het creëren van woongelege­nheden. We mikken op een mix van minstens 18 sociale huurwoning­en, aangevuld met koopwoning­en waarvan we het exacte aantal nog moeten bepalen. Innoverend is dat je in één en hetzelfde gebouw zowel koop- als huurwoning­en zult aantreffen. Op dat vlak hebben we een overeenkom­st afgesloten met sociale huisvestin­gsmaatscha­p De Voorkempen HE”, vervolgt Schryvers.

“Dit woonprojec­t is op maat van een dorp als Halle, met aandacht voor veel groen. Daarom hopen we ook het bijkomende perceel te kunnen verwerven. Volgende stap is het uitwerken van een toewijzing­sreglement waarbij we voorrang verlenen aan inwoners van Zoersel om zich daar te kunnen vestigen.”

Met het dekenaat werd nog een andere overeenkom­st gesloten. De parochie Sint-Martinus mag voor haar werking de pastorie, die eigendom is van de gemeente, in concessie blijven gebruiken. Tijdens de renovatiew­erkzaamhed­en aan de pastorie zal het parochiese­cretariaat verhuizen naar zaal Sint-Martinus, om daarna weer zijn intrek te nemen in de pastorie.

Wanneer de oude schoolgebo­uwen worden afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe woongelege­nheden, is nog koffiedik kijken. “Veel zal afhangen van het feit of we het achterligg­ende perceel kunnen kopen of niet. We hopen uiteraard dat het lukt, want het komt het hele project ten goede”, zegt de schepen nog.

Katrien Schryvers (CD&V)

Bevoegd schepen

‘‘Dit woonprojec­t is op maat van Halle, met veel aandacht voor groen.’’

 ?? FOTO JAN VORSSELMAN­S ?? Schepen Katrien Schryvers op wandel aan de straatzijd­e van de voormalige school in de Lindedreef.
FOTO JAN VORSSELMAN­S Schepen Katrien Schryvers op wandel aan de straatzijd­e van de voormalige school in de Lindedreef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium