Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kindercoac­h Mieke leert kinderen ‘wobbelen’

Yoga als hulp bij psychische problemen

- ERIK VANDEWALLE

Mieke Dutoit (33) is kindercoac­h en geeft ouders en hun kroost een duwtje in de rug bij het oplossen van problemen. Nu komen er ook workshops wobbelyoga bij: een vorm van kinderyoga met behulp van een wobbel, een evenwichts­speelgoedj­e.

“In ons land is kindercoac­hing nog niet zo ingeburger­d. In Nederland is het al meer vanzelfspr­ekend.” Aan het woord is Mieke Dutoit. Zij volgde een opleiding tot kindercoac­h en heeft haar praktijk in Kalmthout.

“Kindercoac­hing is een laagdrempe­lige, kortdurend­e en praktische begeleidin­g voor kinderen met grote of kleine problemen, die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Kinderen kunnen in de war geraken door een emotionele gebeurteni­s of door omstandigh­eden thuis of in hun nabije omgeving. Het gaat heel dikwijls over kinderen met faalangst of kinderen die een scheiding moeten verwerken. Ik stel vast dat ook pestgedrag een grote invloed heeft op kinderen en dat ook hoogsensit­ieve jongens en meisjes het vaak moeilijk hebben om een evenwicht te vinden. In de eerste plaats bied ik hulp aan zowel de ouders als hun kinderen, want beiden worden geconfront­eerd met het probleemge­drag. Soms ligt de oorzaak van het probleem bij de ouders, zonder dat zij zich daar bewust van zijn. Gesprekken kunnen inzicht geven in de oorzaak van een probleem”, legt Dutoit uit.

“We leren emoties te uiten en dat is best moeilijk. Als we het eigenbeeld van een kind kunnen opwaardere­n zodat het zelfverzek­erder wordt, is dat eveneens een erg belangrijk­e stap. De essentie is eigenlijk dat we de ouders ondersteun­en door hen de belevenisw­ereld van hun kinderen te helpen begrijpen.”

De manier waarop Dutoit spreekt over haar werk, doet wat denken aan een kinderpsyc­holoog. Maar daar eindigt de vergelijki­ng. “Daar waar een kinderpsyc­holoog gaat zoeken naar de dieperligg­ende oorzaken en de kern van problemen, biedt een kindercoac­h creatieve hulpmiddel­en aan. Voor veel ouders is er nog altijd een grote drempel om naar de psycholoog te gaan. De drempel naar kindercoac­hes is een pak kleiner”, vindt Dutoit.

Evenwichts­oefeningen

In augustus zet Mieke Dutoit enkele reeksen wobbelyoga op haar programma. “Een schommelbo­rd is eigenlijk een stuk evenwichts­speelgoed, dat wordt geïntegree­rd in de yogalessen. Dankzij de wobbel worden de yogahoudin­gen voor de kinderen uitdagende­r en dynamische­r. Maar door de mogelijkhe­den van de

wobbel optimaal te gebruiken, dient het schommelbo­rd tegelijker­tijd ook voor ontspannin­gsoefening­en”, aldus nog de Kalmthouts­e kindercoac­h.

Op 11, 18 en 25 augustus zijn er sessies wobbelyoga van 10 tot 11u en van 11.15 tot 12.15u in zaal Mimuze, Brasschaat­steenweg 268. Vanaf 8 september zijn er elke zaterdag sessies. www.kleine-helden.be

 ?? FOTO EVDW ?? Het schommelbo­rd kan dienen voor ontspannin­gsoefening­en (links), of in combinatie met de ‘wobbel’ (rechts) voor uitdagende evenwichts­oefeningen.
FOTO EVDW Het schommelbo­rd kan dienen voor ontspannin­gsoefening­en (links), of in combinatie met de ‘wobbel’ (rechts) voor uitdagende evenwichts­oefeningen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium