Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is toch niets leuker dan dieren aaien en knuffelen?”

Jef Vorsselman­s scoort bij jong en oud met zijn mobiele kinderboer­derij

- PATRICK VAN DYCK

Met zijn mobiele kinderboer­derij Farm on Wheels trekt ‘boer’ Jef Vorsselman­s door gans België. “Overal waar ik kom, geniet jong en oud van mijn dieren”, glimlacht de 24-jarige dierenvrie­nd uit ’s Gravenweze­l.

We ontmoeten Jef Vorsselman­s en zijn Farm on Wheels op de parking van de Delhaize in Boechout. “Om de nationale spaaractie van het warenhuis in de kijker te zetten”, legt Jef uit. ‘Boer Jef’, zoals hij bij vrienden en familie gekend is, heeft zich als doel gesteld iedereen met een hart voor dieren kennis te laten maken met het leven op een kinderboer­derij. “De meeste kinderen kennen konijnen, eenden, kippen, geiten en schapen alleen maar uit een virtuele wereld. Daar wil ik veranderin­g in brengen. Er is toch niets leuker dan dieren eens te mogen aaien of een knuffel te geven?”

Jef is bachelor in de agro- en biotechnol­ogie. “Ik ben afgestuIn deerd als dierenarts­assistent”, knipoogt hij. Maar een lange witte jas droeg Jef na zijn studie niet meer. De start van zijn mobiele kinderboer­derij herinnert hij zich nog goed. “Mijn buurvrouw is kleuterjuf. Ieder jaar liet ze iemand met enkele dieren naar haar school komen. Omdat die man een keer niet kon, vroeg ze mij om in te springen. Vermits ik thuis tientallen dieren had, ging ik graag op die vraag in.” Niet enkel de kinderen hadden de dag van hun leven. “Ik ook”, lacht Jef. “Meteen was mijn Farm on Wheels geboren.”

Fulltime

Het woord ‘stress’ staat niet in Jefs woordenboe­k. “Al is het ’s ochtends altijd spannend wanneer ik mijn dieren moet ‘vangen’. Al zijn ze dat inmiddels gewoon.” Aanvankeli­jk deed hij deze job halftijds. “Ik was ook nog aan de slag als tuinier. Maar nu heb ik zo veel aanvragen dat dit mijn voltijdse baan is geworden.” Waar hij wordt gevraagd? “Van scholen over rusthuizen en verjaardag­sfeesten tot braderieën en opendeurda­gen. Je kan het zo gek niet verzinnen.” Of hij ook opdrachten weigert? “Absoluut. Als ik de diervriend­elijkheid van het gebeuren niet voel, dan kom ik niet. De veiligheid en de liefde van mijn dieren gaat boven alles.”

Jef Vorsselman­s

Farm on Wheels

‘‘De meeste kinderen kennen deze beestjes alleen maar van op een tv- of computersc­herm. Daar wil ik veranderin­g in brengen.’’

Beter dan op televisie

Daarover hoeft Jef zich vandaag geen zorgen te maken. Wanneer Elke Ortmans (36) uit Lint met haar kinderen Francis (8), Kristiaan (5) en Johanne (3) de mobiele kinderboer­derij zien, is het meteen dolle pret. “Fantastisc­h dat Jef met zijn dieren naar hier komt”, klinkt het. “Dan hoeven wij niet naar de boerderij. Deze dieren in het echt zien is toch veel beter dan op televisie. Een dikke pluim voor ‘boer’ Jef.”

 ?? FOTO PATRICK VAN DYCK ?? Jef Vorsselman­s trekt met zijn beestenboe­l gans België rond. Hier heeft hij de parking van de Delhaize in Boechout omgevormd in een boerderij.
FOTO PATRICK VAN DYCK Jef Vorsselman­s trekt met zijn beestenboe­l gans België rond. Hier heeft hij de parking van de Delhaize in Boechout omgevormd in een boerderij.
 ?? FOTO PVDY ?? ‘Boer Jef’ leert kinderen onder meer de verschille­n tussen een geit (onder) en een schaap (boven).
FOTO PVDY ‘Boer Jef’ leert kinderen onder meer de verschille­n tussen een geit (onder) en een schaap (boven).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium