Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Is het Heimolen of molen van ’t Heiken?

Vandalen besmeuren gedenkplaa­t van 200 jaar oude molen

- JEF WIJCKMANS

Over de benaming van de molen aan de Reetsestee­nweg is discussie ontstaan. Als heimolen verwijst dit erkend monument volgens sommige inwoners te weinig naar hun wijk ’t Heiken.

Berichten over plannen van het gemeentebe­stuur om de molen te renoveren zorgden voor verontwaar­diging bij de voormalige Aartselaar­se molenaar Paul Van Stappen. Op beelden was duidelijk te zien dat de eerste drie letters van het opschrift zwart waren gemaakt. Het bordje daarboven werd zo gedraaid dat molen van ’t Heiken erg duidelijk werd.

“De enige juiste benaming is Heimolen”, zegt Van Stappen. “Er waren ooit plannen om de molen te verhuizen, omdat die door verkavelin­gen en bouwwoede te windvrij kwam te staan om vaardig te kunnen malen. Ik begrijp dat bewoners van de wijk ’t Heiken toen reageerden. Maar het gaat te ver wanneer je de naam wijzigt.”

Wie de letters op de gedenkplaa­t onderaan de molen besmeurde, is niet bekend. Ook gemeentera­adslid Kris Wils, die ook erg actief is in het sociale leven in de wijk, moet het antwoord schuldig blijven. Hij vermeldt wel dat hei‘buurtbanke­n’.

molen eigenlijk een soortnaam is en geen eigennaam. Beschaafd Nederlands

René Beijst van de plaatselij­ke heemkring zegt dat de naam altijd al wel gevoelig lag. “De autochtone bewoners zullen zeker beweren dat het altijd al de molen van ’t Heiken geweest is. De naam Heimolen lijkt mij nog een vondst te zijn van een VU-schepen uit een voormalige coalitie CVP-VU uit de jaren zeventig of tachtig van vorige eeuw, omdat het beschaafde­r Nederlands was. Maar naar de werkelijke oorsprong of reden van het huidige oproer kan ik alleen maar gissen.”

Ondertusse­n werden de besmeurde letters van de gedenkplaa­t terug ‘properder’ gemaakt. Vanaf half september zijn grondige herstellin­gswerken aan de molen zelf gepland. Tijdens die werken tot eind oktober blijft de molen voor alle bezoek gesloten.

 ?? JEF WIJCKMANS ?? Paul Van Stappen wijst de besmeurde letters aanFOTO
JEF WIJCKMANS Paul Van Stappen wijst de besmeurde letters aanFOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium