Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zo leer je meteen ook je buren kennen”

Erika Demeye (50) plaatst ruilboeken­kast in voortuin

- Alles over voetbal. (pvdy)

Erika Demeye plaatste een ruilboeken­kast in haar voortuin in de Vremdese Broechemse­steenweg. “Iedereen die een boek in mijn kast steekt, mag er ook een uitnemen”, vertelt de 50-jarige boekenwurm.

Wie langs de Broechemse­steenweg in Vremde rijdt, ziet aan nummer 105c een kast in de voortuin staan. “Dat is de ruilboeken­kast”, knipoogt Erika Demeye. Erika is chronisch pijnpatiën­t en zit al enkele jaren noodgedwon­gen thuis. “Maar langzaamaa­n neem ik de draad opnieuw op”, vertelt ze. “Ik kreeg te horen dat ik me moet ontspannen en me moet concentrer­en op de dingen die ik graag doe.” Een raad die ze ter harte genomen heeft. Lezen is een van haar hobby’s. “Iedere dag verlies ik me in psychologi­sche thrillers. Daar geniet ik enorm van.” Omdat de boeken nog nauwelijks bij te houden zijn, besloot ze een ruilboeken­kast in haar tuin te zetten. “Zo maak ik ruimte in mijn eigen boekenkast en geef ik buren en passanten de kans een goed boek te lezen, zon- der dat ze daarvoor naar de winkel moeten. Op voorwaarde dat ze voor ieder boek dat ze meenemen ook een exemplaar achterlate­n. Het is geen bibliothee­k waar je boeken ontleent.”

De ruilboeken­kast van Erika staat nu precies een maand in de voortuin. “Het is een succes”, glimlacht ze. “Dagelijks zie ik an- dere boeken in de kast.” Of er soms ook verdwijnen? “Dat gebeurt. Maar ik blijf positief en geloof in het concept. Het is uniek in Vremde en Boechout. Na een jaar maak ik de balans op.”

Dichterbij dan bibliothee­k

Ondertusse­n zien we Tiny Verelst (42) uit Vremde en dochter Louise (10) een boek kiezen. De dames wonen enkele huizen verder, maar kennen Erika niet. “Dankzij de kast leer je meteen ook je buren kennen”, weet Tiny, die keurig een boek in ruil geeft. “Een geweldig initiatief”, vindt dochter Louise. “De bibliothee­k is een eindje rijden met de fiets, deze kast is vlakbij.” Steff, de 8-jarige zoon van Erika, bekijkt het allemaal vanop een afstand. “Ik ben niet echt een lezer. Laat mij maar voetballen.” En kijk, zelfs voor hem is er een boek:

 ?? FOTO PVDY ?? Tiny, haar dochter Louise, Erika en zoontje Steff aan de ruilkast.
FOTO PVDY Tiny, haar dochter Louise, Erika en zoontje Steff aan de ruilkast.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium