Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pootjebade­n in stadsfonte­inen: verboden verfrissin­g?

Op stap langs de plekken in de stad met mogelijkhe­id tot afkoeling tijdens hittegolf

-

Het warme en droge weer blijft de gemoederen bedaren. Nadat uw krant vorige week naar de koelste plekjes in de stad heeft gezocht, brengen we nu een bezoekje aan enkele Antwerpse fonteinen. Verfrissen­d, dat wel. Maar mag daar zomaar van genoten worden? En wie treffen we zoal aan in dat water?

Voor we op pad trekken, leggen we ons oor te luister bij de Antwerpse politie. Is het nu eigenlijk verboden om te pootjebade­n in de stadsfonte­inen? “In principe is het inderdaad niet toegelaten”, laat woordvoerd­er Willem Migom weten. “Wettelijk gezien mag het niet, zeker niet in klassieke fonteinen. Al hangt dit altijd af van de context en vaststelli­ngen door de politie ter plaatse.” Een soort van gedoogbele­id dus.

Wie fontein zegt, zegt Brabo. Maar daar komt tijdens onze passage op de Grote Markt niet veel water uit. “De fontein is computerge­stuurd, waarbij ze wordt uitgeschak­eld wanneer er een evenement plaatsvind­t”, klinkt het bij de stad. Ook de fontein op de Leopold de Waelplaats staat droog. Dat komt volgens de stad door een technisch probleem. Er is een defecte klep, waarvan het wisselstuk momenteel in bestelling is. Op de Lambermont- en Troonplaat­s stoten we op een ander probleem. De fonteinen bevatten wel water, maar er valt geen volk te bespeuren. Is er dan niemand op zoek naar verfrissin­g? Of houdt iedere Antwerpena­ar zich keurig aan de wet?

Wapper

De Wapper-fontein op de Meir levert de antwoorden. Mensen zijn wel degelijk op zoek naar verfrissin­g en overtreden daarbij weleens de wet. Of niet, want volgens Wigom gelden er voor de Wapper minder strikte regels: “Wanneer kinderen hier onder begeleidin­g van hun ouders pootjebade­n, is de kans op een boete zeer klein. Zolang ze maar geen overlast veroorzake­n.”

Nonewit Yasihk (25) geniet samen met haar zoontje Christian (3) van het koele water. Voor haar is de stad onbekend terrein. “We zijn nog maar net naar Antwerpen verhuisd, maar deze plek trok meteen onze aandacht”, zegt Nonewit. “Een fontein is de ideale plaats om even af te koelen en met de voetjes in het water te gaan. Een geslaagde ontdekking.” Christian is het daar duidelijk mee eens: “Ik vind het hier heel leuk, want het water is lekker fris.”

Wie wel vertrouwd is met de stad, is Rachid Falchou (39). Hij is zijn hoofd aan het verfrissen wanneer we hem aanspreken op de rand van de fontein. “Ik kom hier vaak naartoe, omdat de Wapper zo centraal gelegen is. Je kan winkelen op de Meir en afAnton.

koeling zoeken in het water. Wat mij betreft een prima combinatie.” Harmoniepa­rk

In het Harmoniepa­rk staat een fonteinmon­ument ter ere van componist Peter Benoit. Een locatie die volgens Wigom van een heel andere orde is dan de Wapper. “Het gaat om een monument, wat wil zeggen dat men hier in theorie geen verkoeling in het water mag komen zoeken.” Anton Mulders (15) en Thais Symoens (15) zijn zich van geen kwaad bewust en genieten met volle teugen van de koelte die de fontein teweegbren­gt. “Mensen gaan vaak verfrissin­g zoeken buiten de stad”, aldus “Nochtans vallen er ook in Antwerpen koele plekken te ontdekken, zoals hier. Je moet ze alleen weten te vinden.” Moeten de tieners nu vrezen voor een boete? “We lossen die zaken liever op met een babbel dan met de harde hand”, zegt Wigom.

Astridplei­n

Op het Koningin Astridplei­n bevinden zich kleine fonteintje­s, waar Kjetil Heylen (21) graag even zijn handen in verfrist. “Zo koel ik af, al moet ik toegeven dat ze ook wat vuil waren.”

De jongen met de meest toepasseli­jke naam is Guillaume Fontaine (3,5). Hij bracht net met zijn ouders een bezoekje aan de Zoo: “Bij sommige dieren was het fris, net als dit water. Bij warm weer is dat heel prettig.”

Park Spoor Noord

In de waterspeel­tuin van Park Spoor Noord komen we nog meer spelende kinderen tegen. Met goedkeurin­g van de politie. “Deze plek is een van de uitzonderi­ngen waar pootjebade­n sowieso is toegestaan”, bevestigt Wigom.

Nicky Van Gils (21) en dochter Yentl (2,5) wonen in de stad, maar komen voor het eerst naar de fonteinen van de waterspeel­tuin. Yentl is alvast enthousias­t: “Het is hier zalig. Komen we nog eens terug mama?” Nicky kan niet anders dan instemmend knikken: “Zeker als het weer zo blijft.”

Joore Smink (28) is dan weer samen met zijn neefje Milan (4) op stap. Die laatste heeft alvast nog een tip voor de stad: “Spelen in water is het liefste wat ik doe, maar waterpisto­len en glijbanen zouden het helemaal afmaken.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Enkele kinderen zoeken verfrissin­g in de Wapperfont­ein aan de Meir. “Zolang ze geen overlast veroorzake­n en onder begeleidin­g van ouders pootjebade­n, zullen we niet snel een boete geven”, klinkt het bij de politie.
FOTO DIRK KERSTENS Enkele kinderen zoeken verfrissin­g in de Wapperfont­ein aan de Meir. “Zolang ze geen overlast veroorzake­n en onder begeleidin­g van ouders pootjebade­n, zullen we niet snel een boete geven”, klinkt het bij de politie.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Guillaume Fontaine – what’s in a name – geniet van het water op het Astridplei­n na een bezoekje aan de Zoo.
FOTO DIRK KERSTENS Guillaume Fontaine – what’s in a name – geniet van het water op het Astridplei­n na een bezoekje aan de Zoo.
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Anton en Thais koelen af aan het monument van Peter Benoit in het Harmoniepa­rk. Al is dat in principe verboden.
FOTO DIRK KERSTENS Anton en Thais koelen af aan het monument van Peter Benoit in het Harmoniepa­rk. Al is dat in principe verboden.
 ?? KERSTENS FOTO DIRK ?? Joore is op stap in Park Spoor Noord met zijn 4-jarig neefje Milan. “Waterpisto­len en glijbanen zouden het hier helemaal afmaken.”
KERSTENS FOTO DIRK Joore is op stap in Park Spoor Noord met zijn 4-jarig neefje Milan. “Waterpisto­len en glijbanen zouden het hier helemaal afmaken.”
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium