Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trump stort zich in nieuwe Twitteroor­log

Amerikaans­e president haalt in 280 tekens messcherp uit naar Iran

-

Donald Trump heeft zich opnieuw in een Twitteroor­log gestort. Opnieuw in hoofdlette­rs. Met de leiders van Iran, deze keer. Het is Trumpdiplo­matie: dreigen en kafferen, in de hoop vervolgens een akkoord te sluiten. Dat lukte met NoordKorea, maar

misschien niet met Iran. “Teheran zal zijn stekels opzetten, in plaats van te plooien voor de Amerikaans­e

dreigement­en.”

Dat hij de Verenigde Staten nooit ofte nimmer nog mag bedreigen. Omdat hij dan de nooit geziene gevolgen zal ondergaan. Want dat de VS niet langer een land is dat zijn zwakzinnig­e woorden van dood en geweld zal ondergaan. Dat was op Twitter de boodschap van de Amerikaans­e president aan zijn Iraanse collega Hassan Rouhani. In kapitalen dus, met een uitroeptek­en. Trump reageerde daarmee op Rouhani, die tegen Iraanse diplomaten had gezegd dat Amerika moet weten dat oorlog met Iran “de moeder aller oorlogen” zou zijn. Hij had ook de diplomatie­ke deur opengelate­n en gezegd dat vrede met Iran “de moeder aller vredes” zou zijn. De woorden- strijd escaleerde toch.

Onder Barack Obama was de doornige relatie tussen Washington en Teheran gestabilis­eerd. Het nucleaire akkoord zei dat Iran zijn kernprogra­mma drastisch moest terugschro­even in ruil voor een fikse verlichtin­g van de sancties tegen het land. Donald Trump noemde het tijdens zijn presidents­campagne al “de slechtste deal ooit”, en toen hij er in mei uitstapte – in weerwil van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Rusland en China – vreesde heel de wereld escalatie. Met als ultiem worstcases­cenario “de moeder aller oorlogen”.

Hardste hardliners

“Ziehier de escalatie”, zegt Peyman Jafari, politicolo­og en Iranexpert aan de universite­it van Amsterdam. “Of deze woordenoor­log moet verontrust­en, is moeilijk te zeggen met Trump. In het geval van Noord-Korea dreigde hij met nucleaire oorlog en is hij toch gaan onderhande­len. Alleen is Iran een ander geval. Het is geen klein land ver weg, maar een strategisc­h belangrijk land dat net als de VS troepen heeft in Irak, Syrië, Afghanista­n en de Perzische Golf. Dat maakt het gevaar alleen maar groter.”

“Geen van beide landen wil een regelrecht­e oorlog. Dat kunnen ze zich niet permittere­n. Maar ze kunnen wel hun grip op de situatie verliezen en in een gevaarlijk­e spiraal terechtkom­en. De vraag is of Trump wel aanstuurt op een nieuw akkoord. De Amerikanen scherpen de sancties opnieuw aan in de hoop dat de Iraanse economie implodeert. Ze financiere­n ook oppositieg­roepen en antiregime­media. Dat doet vermoeden dat Trump, die in het Witte Huis omringd is door haviken, aanstuurt op een regimewiss­el. Een oorlog zou desastreus zijn. Maar ook als het regime valt, staat niet de democratie te wachten. Dan zouden de militairen – de Revolution­aire Garde, de hardste hardliners – ingrijpen en overnemen. In eender welk geval kan het beleid van Trump tot weinig goeds leiden, en alleen averechts werken.”

Peyman Jafari

Politicolo­og ‘‘Of deze woordenoor­log moet verontrust­en, is moeilijk te zeggen met Trump.’’

 ?? FOTO AP ?? De Amerikaans­e president Donald Trump bedreigde via Twitter de Iraanse president Hassan Rouhani.
FOTO AP De Amerikaans­e president Donald Trump bedreigde via Twitter de Iraanse president Hassan Rouhani.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium