Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Einde interlandc­arrière Mesut Özil zorgt voor rel

Beslissing zet integratie­debat in vuur en vlam

- (mw)

De mededeling van topvoetbal­ler Mesut Özil dat hij na een “racistisch­e” behandelin­g door de Duitse voetbalbon­d niet langer voor de Mannschaft uitkomt, lokte gisteren nogmaals een Duits debat over migratie en integratie uit. Bondskanse­lier Merkel respecteer­t Özils besluit, maar liet ook weten dat de meerderhei­d van de drie miljoen Duitse burgers met een Turkse achtergron­d “goed geïntegree­rd” zijn. De antimigrat­iepartij AfD noemde Özils daad dan weer een “typisch voorbeeld van mislukte integratie”.

De Duitse kranten ontruimden zondagavon­d alsnog hun voorpagina’s voor de mededeling van Mesut Özil dat hij niet langer voetbalt voor de Duitse nationale ploeg. De 29-jarige middenveld­er van Turkse origine voelt zich niet gerespecte­erd door de top van de DFB, de nationale voetbalbon­d. “Wat mij het meest frustreert, is de slechte behandelin­g door voorzitter Reinhard Grindel. In de ogen van Grindel ben ik een Duitser als we winnen en een immigrant als we verliezen”, aldus Özil. Hij beschuldig­t de DFB-top ook van racisme. Grindel zat tot 2016 in de Bondsdag voor de CDU – waar hij als uitgesprok­en conservati­ef ook kritisch stond tegenover het migratiebe­leid van kanselier Merkel

Twee harten

Rond Arsenal-voetballer Özil was al voor de afgang van de Mannschaft op het WK heibel ontstaan toen de officiële website van de Turkse president Erdogan eind juni, vlak voor de verkiezing­en die hij triomfante­lijk won, een foto publiceerd­e van het staatshoof­d met Özil en nog een Turks-Duitse voetballer. Duitse media pikten de foto meteen op. Vooral voor boulevardk­rant Bild was ze aanleiding om Özils plek in de Mannschaft in vraag te stellen. Steunde hij ‘dictator’ Erdogan? Was hij wel loyaal aan Duitsland? De krant vond dat hij beter niet geselectee­rd werd. In een mededeling legt Özil uit dat hij half mei met de president op de foto ging tijdens een feest in Londen – niet uit politieke voorkeur maar uit trouw aan zijn land van herkomst: “Ik heb twee harten, een Duits en een Turks.”

Daarmee maakte hij zijn besluit meteen tot politiek item op het hoogste niveau. Angela Merkel liet gisteren via haar woordvoers­ter weten dat ze respect had voor Özils beslissing, maar dat de overgrote meerderhei­d van de Duitse burgers van Turkse herkomst “goed geïntegree­rd” waren in de Duitse samenlevin­g. Alice Weidel, de leidster van de antimigran­tenpartij Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD), trok een andere conclusie uit het “typische voorbeeld van mislukte multiculti”: “De integratie­droom werkt zelfs niet bij voetbalmil­jonairs.”

De bekendste Duitse politicus van Turkse afkomst, de voormalige leider van de Groenen, Cem Ozdimir, koos Özils kant tegen de DFB-top, maar merkte ook op dat de affaire in de kaart speelt van de AfD en ook Erdogan goed uitkwam. Dat laatste bleek uit de steun die Özil gisteren uit de hoogste Turkse regeringsk­ringen kreeg. Minister van Justitie Abdelhamit Gül feliciteer­de de voetballer met de “mooiste voltreffer tegen het virus van het fascisme”.

 ?? FOTO AP ?? Mesut Özil poseert met de Turkse president Erdogan. Deze foto zorgde en zorgt voor een gigantisch­e polemiek bij onze oosterbure­n.
FOTO AP Mesut Özil poseert met de Turkse president Erdogan. Deze foto zorgde en zorgt voor een gigantisch­e polemiek bij onze oosterbure­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium