Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het geschenk van 1 miljoen

Xi Jinping krijgt Belgisch toppaard cadeau

- MYRTE DE DECKER

Gallardo J, een op en top Belgisch paard, verhuist naar China. De kroonprins van Abu Dhabi geeft het dier als relatieges­chenk aan de Chinese president Xi Jinping. “Dit is een ongelofeli­jke eer”, klinkt het bij stoeterij Jadem Arabians waar het paard gefokt werd. “We proberen al jaren Chinese deuren te openen.”

Amper vier jaar oud is Gallardo J. En toch is het Arabische volbloedpa­ard al wereldtop. In zijn jonge carrière won de hengst al alle prestigieu­ze schoonheid­swedstrijd­en, tot het wereldkamp­ioenschap voor het ras toe.

Gefokt en getogen in het Limburgse Balen op stoeterij Jadem Arabians, is hij een op en top Belgisch product. Daar werd hij twee jaar lang verzorgd door eigenares Christine Jamar en getraind door Frederik Van Sas. Tot de kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed

bin Zayed Al Nahyan, de hengst in 2016 kocht voor meer dan 1 miljoen euro. Officieel bezoek

Afgelopen vrijdag was de Chinese president Xi Jinping voor een officieel bezoek in de Verenigde Arabische Emiraten, waar Abu Dhabi deel van uitmaakt. Zij gaan hun strategisc­he samenwerki­ng verder uitbouwen en verbeteren. Als blijk van dank en waardering schenkt de sjeik de hengst aan Xi Jinping. Dat is een groot eerbetoon, want het ras behoort tot de meest waardevoll­e ter wereld.

“Ook voor onze stoeterij is het een hele eer”, klinkt het bij Jadem Arabians. “Er zijn heel wat Arabische volbloedpa­arden in de Emiraten. Het Midden-Oosten telt zelf ongeveer 400 stoeterije­n. De paarden daarvan worden vaak cadeau gedaan als een teken van respect. Ze worden gebruikt om nieuwe banden te smeden of oude contacten te bezegelen. De kroonprins wou de Chinese president alleen het beste van het beste schenken: onze Gallardo J.”

De Kempense stoeterij specialise­ert zich al veertig jaar in het paardenras. Uitgekiend­e fokcombina­ties, genetica en een beetje geluk maakten van het bedrijf een wereldspel­er. “Dit bewijst nog maar eens dat België niet alleen groot is in de wereld van de springpaar­den.”

Want springen doet Gallardo J niet. Hij is een showpaard. ”Net zoals een bodybuilde­r moeten zijn spieren zo duidelijk mogelijk zichtbaar zijn”, aldus trainer Van Sas. “Het paard wordt ook geconditio­neerd om een wedstrijdp­ose aan te nemen: rechte rug en zijn hals in een mooie boog.”

Op de stoeterij hopen ze alvast dat deze “transfer” deuren opent. “China is een opkomende markt voor Arabische volbloedpa­arden”, zegt Van Sas. “Rijke Chinezen kiezen doorgaans nog altijd voor springpaar­den. Dit geschenk kan daar veranderin­g in brengen. Binnen twee jaar zal de Chinese paardenmar­kt er helemaal anders uitzien, inclusief Arabische volbloeden.”

 ?? FOTO ANTONIA BAUTISTA ?? Eigenares Christine Jamar is trots op haar Arabische volbloeden.
FOTO ANTONIA BAUTISTA Eigenares Christine Jamar is trots op haar Arabische volbloeden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium