Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voor uw zonnepanel­en mag het ook eens regenen

Stof en hitte zijn nefast voor het rendement op uw dak

- DOMINIEK CLAES

Ook uw zonnepanel­en smeken om regen. Door de wekenlange droogte blijven ze stof en zand verzamelen, wat een negatief effect heeft op het rendement van de zonnepanel­en. Net zoals elke graad boven de 25 eigenlijk al slecht is voor uw rendement.

Wie denkt dat zonnepanel­en topopbreng­sten genereren bij deze warme dagen, komt bedrogen uit. Omwille van technische redenen presteren zonnepanel­en minder goed bij temperatur­en boven de 25 graden. Zonlicht is uiteraard positief voor de opbrengst, maar de warmte zorgt ervoor dat de elektrisch­e verliezen toenemen. “Het heeft te maken met de geleidbaar­heid van de halfgeleid­ers in de zonnecelle­n, die toeneemt bij hogere temperatur­en”, zegt Alex Polfliet, voorzitter van de sectorfede­ratie PV-Vlaanderen.

Verlies van 14%

Bij de meeste zonnepanel­en daalt het rendement ongeveer 0,4% per graad boven de 25 graden. Maar de temperatuu­r van de zonnecelle­n op het dak kan gemakkelij­k oplopen tot 60 graden en meer. “Dat komt neer op een verlies van 14% aan rendement”, berekent Herman Daniëls van Intellisol.

De meeste zonnepanel­en beschikken over een vuilafstot­ende coating. Die zorgt ervoor dat uw zonnepanel­en bij een regenbui verlost zijn van alle stof en weer zo goed als nieuw zijn. “Ook vogelpoep komt dan vlotjes los”, weet Ismaël Ben-Al-Lal van Futech. “Daarom worden zonnepanel­en onder een helling van minstens 10 graden gelegd, zodat het vuil gemakkelij­k kan wegvloeien met het regenwater.”

Omdat het verlies aan rendement door stof eerder beperkt is, raden deze specialist­en niet aan om de zonnepanel­en bij het minste stof te (laten) reinigen. “Met zacht water sproeien kan, maar hoeft eigenlijk niet”, zegt Daniëls. “Bovendien is het momenteel niet aan te raden, omdat het verspillin­g van kostbaar drinkwater is”, vult Polfliet aan.

Correct reinigen

Een reinigings­beurt van een gemiddelde installati­e kost doorgaans 150 tot 200 euro. Maar volgens Ben-Al-Lal is dat alleen aan te raden voor goedkopere zonnepanel­en, zonder vuilafstot­ende coating. “Het is meteen een goede gelegenhei­d om die coating te laten aanbrengen. Maar het reinigen moet wel correct gebeuren. Wie niet de juiste middelen gebruikt, brengt schade toe aan de coating. Dus zeker geen allesreini­gers, groene zeep of schuurmidd­elen, die kunnen uw zonnepanel­en beschadige­n. Hoe meer de panelen op een verkeerde manier gereinigd worden, hoe vaker ze nadien opnieuw gereinigd moeten worden.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium