Gazet van Antwerpen Stad en Rand

We zoeken overal verkoeling

- ANDREAS ROTTY

Een verwarrend gezicht, maar jawel, zelfs in het midden van de zomer kan je skiën en snowboarde­n op de sneeuwbaan van Aspen Indoor in Wilrijk. Wie de rest van het jaar geen tijd heeft, kan nu in alle rust oefenen. Er vinden zelfs zomerkampe­n voor kinderen plaats. Om technische redenen moet de sneeuw er het hele jaar door blijven liggen. “Ik vind het zo plezant om te skiën als de zon buiten heel hard schijnt”, zegt Daan (13).

Buiten haalt de thermomete­r dertig graden. In de zinderende hitte zou je niet meteen denken aan skiën of snowboarde­n. Maar toch zijn er enthousias­telingen te vinden, de skipiste Aspen Indoor in Wilrijk blijft de hele zomer open. Het voelt bijna desoriente­rend om uit de vlakke zon te wandelen, je ski’s of een snowboard te nemen en een lange sneeuwpist­e te betreden in een jas, handschoen­en en een dikke broek. Beneden aan de skipiste is de temperatuu­r min vier graden, boven tussen de min één en nul graden. Frisjes, maar na een tijdje went het wel.

Meer vakantie in zomer

Op de piste zijn toch enkelingen te zien. Zoals Guido Traets (50) en zijn zoon Steven (18) uit Brasschaat. “Ik ben een jonge beginner”, vertelt Guido. “We nemen onze tweede les ooit van twee uur. Steven wil volgend jaar eens met zijn vrienden skiën, maar we hebben het vroeger nooit gedaan. Ik wilde het altijd eens proberen.” Midden in de zomer? “Ik heb een dagje vrij. Voor ons is de zomer sowieso handiger omdat we dan meer vakantie hebben. In de winter is dat moeilijker.”

Robi Mertens (17) is uit Londerzeel naar Wilrijk gekomen om even op de latten te staan. “Ik ben met vrienden het voorbije jaar voor de eerste keer gaan skiën in Val Thorens (een Frans skioord, red). We waren er vooral voor de après-ski, maar ik heb de smaak van de sport toch ook te pakken gekregen. Ik ben al een paar keer naar hier gekomen om mijn skivaardig­heden goed te houden.” Het is wel de eerste keer dat hij in de zomermaand­en komt. “De verkoeling is wel aangenaam. En het is ook veel rustiger dan anders op de piste. Ik denk niet dat iedereen doorheeft dat de skipiste open is in de zomer. Ik was zelf ook verrast toen ik het opmerkte.”

Het grootste deel van de activiteit komt van de kinderen die een zomerkamp volgen op de skipiste, zoals Daan (13) uit Berchem. “Ik vind het zo plezant om in de sneeuw te zijn als de zon buiten heel hard schijnt”, laat hij weten. “Ik kan eigenlijk beter leven met kou dan die harde warmte buiten. Nu zweet ik tenminste niet. Ik kijk ernaar uit om een van de volgende dagen over de jumps langs de kant van de piste te gaan. Ik volg binnenkort nog een zomerkamp rond breakdance, maar ik denk dat dit het leukste kamp zal zijn.”

Honderd bezoekers per dag

Toch moet gezegd dat er niet erg veel leven is op de sneeuwbaan. “Het seizoen begint past echt in oktober”, zegt Ronny Mens, chef techniek van Aspen. “Het hoogtepunt is de kerstvakan­tie met zowat duizend bezoekers per dag, daarna beginnen de cijfers langzaam te dalen tot Pasen. Vanaf de paasvakant­ie is het zomerseizo­en begonnen, dat betekent zo’n honderd winterspor­ters per dag.”

Is het voor de uitbaters wel rendabel om de piste open te houden? “We hebben een piste met een oppervlakt­e van twaalfduiz­end vierkante meter die we moeten vullen met sneeuwmach­ines”, gaat Ronny Mens verder. “Het is onmogelijk om voor de zomer alle sneeuw weg te halen en tegen september terug klaar te zijn. We kunnen met die machines zo’n dertig kubieke meter sneeuw maken per 24 uur. In het totaal hebben we zesduizend kubieke meter sneeuw nodig. Dat wil zeggen dat het tweehonder­d dagen zou duren om genoeg te produceren.” Er is dus niet echt een keuze, de sneeuw moet blijven liggen.

Energiefac­tuur

De energiefac­tuur moet wel erg hoog zijn als je zo’n gigantisch­e ruimte onder nul graden moet houden. “We verbruiken gemiddeld 150 kilowattuu­r per uur”, zegt Yves Champagne, CEO van Aspen. 1.314.000 kilowattuu­r per jaar, dus zowat het verbruik van 250 grote gezinnen per jaar. “Ik kan me voorstelle­n dat je denkt dat het in de zomer veel meer energie kost om de piste te verkoelen. Maar dat is niet zo”, legt Champagne uit. “Hoe warmer het buiten is, hoe hoger we de temperatuu­r laten oplopen binnen op de piste. Dat is mogelijk omdat er minder volk aanwezig is in de zomer, de sneeuw lijdt dus minder door skiërs”, legt Champagne uit. “De piste is bovendien stevig geïsoleerd met een laag van twintig centimeter langs alle wanden.”

Ronny Mens

Chef techniek Aspen Indoor

“We hebben een grote piste die we moeten vullen met sneeuwmach­ines. Het is onmogelijk om voor de zomer alle sneeuw weg te halen en tegen september terug klaar te zijn.”

 ?? FOTO'S WIM KEMPENAERS, DIRK KERSTENS, VICTORIANO MORENO ??
FOTO'S WIM KEMPENAERS, DIRK KERSTENS, VICTORIANO MORENO
 ??  ??
 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO Het is erg rustig op de skipiste in Wilrijk. De bezoekers zijn vooral kinderen die er op sportkamp zijn.
FOTO VICTORIANO MORENO Het is erg rustig op de skipiste in Wilrijk. De bezoekers zijn vooral kinderen die er op sportkamp zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium