Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stad moet voortouw nemen in proefproje­cten rond statiegeld”

Schepen Bastiaens betreurt uitstel waarborg op plastic flessen en blik

-

Schepen van Stads- en Buurtonder­houd Bastiaens (CD&V) betreurt dat er geen beslissing is gevallen over statiegeld op plastic flessen en blikken. “Antwerpen gaat wel het voortouw nemen in het ontwikkele­n van proefproje­cten rond statiegeld”, zegt Bastiaens.

De Vlaamse regering voert in het afvalplan nog geen statiegeld op plastic flessen en blikken in. De verpakking­sindustrie krijgt wel strikte doelstelli­ngen opgelegd die ze voor 2022 moet behalen. Als ze die niet haalt, komt er een veralgemee­nde invoering van het statiegeld. In afwachting van die datum kunnen gemeenten wel proefproje­cten opzetten om het aandeel van plastic flessen en blikken in het zwerfvuil tegen te gaan. “Ik had liever gehad dat de Vlaamse regering had beslist over een algemene invoering van het statiegeld”, zegt schepen Caroline Bastiaens. “Ik hoop maar dat de industrie de doelstelli­ngen haalt. Ik geef ze voorlopig het voordeel van de twijfel. Ondertusse­n ervaar ik dat de druk toeneemt vanuit de bevolking om meer te doen tegen zwerfvuil.”

Vrijwillig­ers

Over de inhoud van de proefproje­cten

rond statiegeld is nog weinig geweten. Bastiaens wil zich hierin al wel engageren. “Als dit concreter wordt, dan moet Antwerpen zeker op de eerste rij staan om daar mee in te stappen”, zegt de schepen. “Gaat het om vereniging­en die geld krijgen voor de opgehaalde flessen en blikken, zoals we in Antwerpen al doen, of spreken we echt over het plaatsen van machines om dit afval te verzamelen?”

In Antwerpen is bijna een jaar geleden een project gestart waarbij vereniging­en en buurtgroep­en 10 cent krijgen per opgehaalde plastic fles of ingewonnen blikje. “Dit project loopt goed, maar je

 ?? FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DOLPH CANTRIJN ?? Voorlopig komt er nog geen statiegeld op plastic flessen en blikjes in Vlaanderen.
FOTO HOLLANDSE HOOGTE / DOLPH CANTRIJN Voorlopig komt er nog geen statiegeld op plastic flessen en blikjes in Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium