Gazet van Antwerpen Stad en Rand

SIR BRADLEY WIGGINS,

- JAN-PIETER DE VLIEGER

ooit kopman van Chris Froome: “Het zou goed zijn mocht Thomas winnen. Goed voor het wielrennen, goed voor Team Sky.”

In zijn wekelijkse podcast bij Eurosport kiest Bradley Wiggins nadrukkeli­jk partij in de discussie over het kopmanscha­p bij Team Sky. Geraint Thomas moet de Tour winnen, vindt Wiggins. “Froome gaat Dumoulin niet kloppen in de tijdrit. Alle eitjes in het mandje van Geraint. Dat is de veilige optie.”

Over de tweestrijd Thomas-Froome

In de Tour van 2012 was Bradley Wiggins een stijlicoon van de mod-cultuur en kon hij het niet hebben dat Chris Froome zijn leiderscha­p binnen Team Sky aanviel. Zes jaar later draagt hij in de wekelijkse Bradley Wiggins Show een gesponsord­e roze trui en roept hij Geraint Thomas op om de hiërarchie vooral niet te respectere­n.

“Op een bepaald moment zal Team Sky moeten beslissen: En nu gaan we

Geraint steunen. Alle eieren in zijn mandje, dat is de veilige optie. Want Sky moet voorzichti­g zijn, het kan de Tour nog verliezen aan Dumoulin. Op hem heeft Froome maar tien seconden voorsprong en ik denk niet dat Chris hem gaat kloppen in de tijdrit. Dus als ik een gokker was, dan zette ik mijn geld op ‘G’.

Chris kan alleen aanvallen als hij Dumoulin lost. Met hem kan hij nergens naar toe. En op dit moment heb ik nog niet gezien dat Chris de benen heeft om de tegenstand op anderhalve minuut te rijden. In de Giro hadden we dat nu wel al gezien, toen had hij de rit gewonnen op de Zoncolan. Die kracht lijkt hij nu niet te hebben.

Op Alpe d’Huez had hij meteen na de val van Nibali even een gaatje. Toen dacht je: nu gaat Froome doen wat hij altijd doet. Maar dan zie je dat Dumoulin toch makkelijk terugkomt. Dit was niet de verpletter­ende Froome die we kennen vanop de Ventoux.

Sky zal een plan hebben, Dave Brailsford zal elke dag met beide renners praten. Misschien proberen ze het zoals in de Giro, met een verre aanval van Froome, waarna ‘G’ achterblij­ft bij Dumoulin. Voor Geraint zou dat wreed zijn, om het hem op die manier af te nemen. Ik heb overigens de signalen gezien in de rit naar Mende. Geraint kijkt al met een half oog naar de eindzege in Parijs. Op de slotklim had Froome een gaatje en reed ‘G’ het dicht. Hij denkt Dit is voor mij. Het zou goed zijn mocht ‘G’ winnen. Refreshing. Goed voor het wielrennen en goed voor Team Sky.”

Over de vijandighe­id tegen Team Sky

“Belachelij­k”, zegt Wiggins. “Maar zo is de sport. Zeker bij de Fransen, die een heel nationalis­tisch ras zijn. Na zes jaar raken ze geïrriteer­d door Team Sky. Sky is de ‘Death Star’ geworden (ruimtestat­ion uit Star

Wars, red.). Er zit een reukje van afgunst aan, maar dat is van alle tijden in de koers. Je zag het bij Eddy Merckx, bij Miguel Indurain, bij Lance Armstrong. Zelfs bij Jacques Anquetil. Dat was nochtans een Fransman, maar de mensen wilden liever Raymond Poulidor zien winnen, gewoon omdat het iemand anders was.

Chris Froome verdient het niet om geduwd te worden. Hij is een echtgenoot, heeft kinderen. Froome moet beschermd worden. Stel je voor dat iemand in Wimbledon het veld op loopt en Roger Federer een duw geeft omdat die niet voor de tiende keer mag winnen. Belachelij­k.

Ik heb het zelf meegemaakt in 2012. Toen liep ik brandwonde­n op aan mijn arm door een vuurpijl. De Franse media spelen er een rol in. Ze ‘ontmenseli­jken’ de renners. Al die insinuatie­s over doping geven mensen het gevoel dat wat ze doen gerechtvaa­rdigd is. Ze spelen toch vals.

Zeker, je hoort wat de mensen roepen. Af en toe krijg je iets mee. In mijn tijd hoorde ik af en toe Hero. En er waren ook andere four letter’-words (scheldwoor­den, red.).”

Over de ‘Jiffy Bag’

In een tv-optreden als gastcommen­tator bij ITV4 kwam Wiggins zaterdag ook terug op het verhaal rond de zogenaamde Jiffy Bag, het medische pakket met mysterieuz­e inhoud dat hem werd toegestuur­d tijdens de Dauphiné van 2011. Volgens Team Sky bevatte de bruine envelop de onschuldig­e slijmverdu­nner Fluimiucil, maar een Brits parlementa­ir onderzoek suggereerd­e dat het om het verboden ‘triamcinol­one’ ging. De verklaring­en van Wiggins dragen alleen bij aan het mysterie.

“Er zijn nu zaken aan het licht gekomen die heel sinister zijn”, zegt hij. “Beangstige­nd zelfs. We kunnen er nog niet de vinger op leggen, maar we ontdekken elke dag nieuwe dingen over het (medisch) pakket dat nooit bestaan heeft. God, ik hoop dat het ooit allemaal uit komt. Want als we alles netjes bij elkaar hebben, dan wordt het een shock. Dan kan er een film van worden gemaakt. Sommige mensen doen het nu in hun broek. Voor hen is het net heel belangrijk dat het niet naar buiten komt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium