Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TOM DUMOULIN:

Tom Dumoulin laat niet in zijn kaarten kijken aan vooravond van misschien wel belangrijk­ste week uit zijn carrière

-

“Ik moet hopen en wachten op een slechte dag van Team Sky.”

Wat een tegenstell­ing. Dave Brailsford spuwde vuur en vlam op de mediadag van Team Sky, maar de persontmoe­ting van Team Sunweb was er eentje van veel geblaat, maar weinig wol. Tom Dumoulin liet niet in zijn kaarten kijken. Logisch.

Hij kent zijn kaarten niet. Voor de Nederlands­e hoop begint vandaag een stap in het onbekende. Een stap waarbij hij eerder Thomas vreest dan Froome.

Hij pakte zijn smartphone en begon de tot de nok met journalist­en gevulde gerestaure­erde graanschuu­r te filmen. De kortfilm eindigde met een shot van zichzelf, gevolgd door: “Oh shit.”

Alsof het nog niet moeilijk genoeg is om in de komende week Geraint Thomas en Chris Froome voorbij te steken, moest Tom Dumoulin eerst nog voorbij zijn drukst bijgewoond­e persconfer­entie ooit. “Ik krijg voortduren­d vragen over de vergelijki­ng tussen de Giro en de Tour. Wel, dit is het grote verschil: de belangstel­ling van de media.”

Bij Team Sunweb hadden ze er nochtans alles aangedaan om de persontmoe­ting zo chill mogelijk te laten verlopen. De partners van de renners stonden rustig te keuvelen tussen de journalist­en. De ploegmaats van Dumoulin bleven uren hangen op het terras. Niets wees erop dat deze ploeg voor de voorlopig belangrijk­ste week van haar bestaan staat: de Tour winnen.

Dumoulin zelf oogde minder ontspannen. Een vaststelli­ng die verschille­nde Nederlands­e journalist­en bevestigde­n. Hij blijft een prima prater, maar zo’n aandacht met vragen die alle kanten op schieten? Neen. Hij vindt het niet lekker. Zeker omdat hij op het merendeel van de vragen geen antwoord kan geven.

Wat hij denkt van de korte bergrit van donderdag? Nooit eerder reed hij een korte rit van 65 km, laat staan een bergrit in die vorm.

Of hij nog zal groeien in de derde week? Nooit eerder reed hij twee grote rondes uit in één seizoen. En nooit eerder reed hij de Tour voor een goed klassement.

Of het nu een nadeel of een voordeel is dat zijn twee grootste concurrent­en voor dezelfde ploeg

“Nerveus? Natuurlijk ben ik nerveus, maar ik wil dat nu nog niet te veel tonen.”

“Ik moet hopen en wachten op een slechte dag van Team Sky. Maar het zal voor Thomas niet eenvoudig worden om kalm te blijven.” Tom Dumoulin

rijden? Nooit eerder botste hij op deze tegenstand.

Hoeveel tijd hij kan goedmaken op Thomas en Froome in de tijdrit?

Hij heeft het parcours niet verkend en reed al lang geen tijdrit meer in zulke omstandigh­eden tegen Thomas.

Hij weet het niet en hij kan het ook niet weten. Laat staan dat hij erover wil praten. Tom Dumoulin

De Ontwijkend­e maakte het duidelijk in zijn antwoorden. De komende week wordt voor Dumoulin een beetje Kuifje in de

Pyreneeën. Een stap in het onbekende. Nerveus? “Natuurlijk ben ik nerveus. Al wil ik dat nu nog niet te veel tonen.”

Rood voor Moscon

Waar hij wel gretig op in ging, waren de vragen die door 75 procent van de andere vraagstell­ers werden onthaald op een zucht. Vragen over veiligheid op de cols. Vragen over de innovatie van zo’n ultrakorte bergrit in de Tour. Vragen over het gedrag van Moscon. Dumoulin wijdde er graag over uit.

“De actie van Moscon? Een rode kaart. Zowel in het voetbal als in de koers. Team Sky zal zijn afwezighei­d voelen.”

Het zijn thema’s waarover hij gemakkelij­k een mening kan verkondige­n. Het zijn helaas niet de thema’s waarvoor iedereen naar het driesterre­nhotel was afgezakt.

Moeten we dan niks onthouden? Toch wel. Dumoulin beschouwt Geraint Thomas als een grotere concurrent dan Chris Froome.

“Thomas lijkt mij heel sterk en heeft een vrij grote voorsprong. Het klopt dat hij dit nog nooit gepresteer­d heeft over een volledige grote ronde. Maar binnen vijf dagen zit deze grote ronde er wel op. Zo lang is dat dus niet meer.”

Waarna hij er fijntjes aan toevoegde dat hij in de Giro ook niet verwacht had dat Adam Yates nog zou kraken in de slotweek.

“Ik moet hopen en wachten op een slechte dag van Team Sky. Ook voor hen is deze situatie een uitdaging. Het zal voor Thomas niet eenvoudig worden om kalm te blijven.”

Eén foutje

Aan Chris Froome besteedde Dumoulin dan weer minder aandacht dan aan Primoz Roglic en LottoNL-Jumbo.

“Froome zal tijd willen winnen vóór de tijdrit. Ik hou rekening met een verrassing­saanval, zoals zijn raid in de Giro. Maar als ik de benen heb, zal ik zelf ook proberen tijd te pakken op Froome. Ik ben ook niet vies van een aanval bergaf”, verwees hij naar de aankomsten van vandaag en vrijdag én de actie van Froome in Bagnères-de-Luchon in 2016. “Ik ben een goede daler en viel in de tweede Alpenrit al aan bergaf.”

Er was ook tijd voor een terugblik op de voorbije zestien dagen.

“Ik voel mij op dit moment sterker dan in de Giro. Voorlopig hebben Froome en Team Sky mij nog niet onder druk gezet in deze Tour. Nog niet. Ik verwacht de komende dagen wel iets. Zelf heb ik voorlopig één fout gemaakt. Dat ik in de slotkilome­ter van Alpe d’Huez niet vroeger heb geschakeld naar de grote plateau. Normaal is het mijn sterkte om vooraf zulke zaken op orde te hebben en te analyseren. Nu was dat niet het geval. Jammer.”

Eindigen deed Tom Dumoulin met de zinsnede waarvoor de Nederlands­e media allemaal waren afgezakt naar Capendu.

“Deze Tour winnen? Ik heb vertrouwen in mijn kansen, maar ook twijfels. Mijn motto is: We

zullen zien. We zullen alles geven. Mijn ploeg zal dat ook doen.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Tom Dumoulin:“De vergelijki­ng tussen de Giro en de Tour? Wel, dit is het grote verschil: de belangstel­ling van de media.”
FOTO BELGAIMAGE Tom Dumoulin:“De vergelijki­ng tussen de Giro en de Tour? Wel, dit is het grote verschil: de belangstel­ling van de media.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium