Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Autostrade­geel’ is weg: kathedraal licht op in wit led

Nieuwe ledverlich­ting wordt deze week getest om op 1 september in gebruik te worden genomen

- SACHA VAN WIELE

Het officieel aansteken van de nieuwe verlichtin­g van de Onze-LieveVrouw­ekathedraa­l is pas op 1 september, maar Antwerpena­ars krijgen deze week al een voorsmaakj­e. De ledverlich­ting wordt volop getest. Het felgele licht is vervangen door warm wit.

Wie niet wil wachten tot 1 september kan op donderdag tussen 23 en 5u ’s nachts nog genieten van de nieuwe verlichtin­g van de kathedraal. Het testen van deze ledlampen begon eerder deze week.

De nieuwe verlichtin­g is functionee­l, duurzaam en wit. Met dat laatste wordt zo veel mogelijk het daglicht benaderd. Op de Handschoen­markt, Blauwmoeze­lstraat en Lijnwaadma­rkt gaat veel aandacht naar sfeerverli­chting. Daardoor komt niet alleen de architectu­ur meer tot haar recht, maar worden de pleinen ook sfeervolle­r.

Buiten een andere kleur wordt de kathedraal ook op een andere manier beschenen. Bij de vorige lichtinsta­llatie werd de kathedraal vooral vanop een afstand verlicht. Er zijn meer armaturen aangebrach­t op het gebouw. Omdat er zo een spel ontstaat tussen licht en schaduw komen de architectu­rale elementen beter tot hun recht.

Er zullen tot tien keer meer kleinere armaturen worden geplaatst die apart worden afgeregeld en gedimd. Toch verbruiken deze 780 nieuwe armatu- ren 50% minder energie dan voorheen. Toen waren er tachtig armaturen. Door de langere levensduur van deze verlichtin­g spaart de stad ook uit op onderhouds­kosten.

13 km kabels

Een centrale lichtcompu­ter stuurt de volledige installati­e aan via een glasvezeln­etwerk. Daarvoor is in de kathedraal 1,5 kilometer kabelbaan geplaatst, waarin 9 km verschille­nde soorten bekabeling ligt. Voor de verlichtin­g van de gebouwen komt daar nog eens 4 kilometer kabel bovenop.

De kathedraal is een van de projecten in het lichtplan van Antwerpen. De Grote Markt en omgeving werden in 2015 al volledig uitgerust met nieuwe belichting. Ook in de districten waren er al kleinere projecten.

De nieuwe verlichtin­g zal vanaf 1 september elke avond de kathedraal beschijnen. Dat gebeurt met een feest voor de vijfhonder­dste verjaardag van de kathedraal­toren.

 ??  ??
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? De nieuwe ledverlich­ting wordt volop getest deze week.
FOTO VICTORIANO MORENO De nieuwe ledverlich­ting wordt volop getest deze week.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium