Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gilbert heeft beslissing om op te geven zelf kunnen nemen

Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

-

De eerste rit doorheen de Pyreneeën is op het eerste zicht een maat voor niets geworden. Julian Alaphilipp­e won de etappe en de klassement­srenners gunden elkaar nog een extra rustdag. Maar er was die verschrikk­elijke val van Philippe Gilbert.

De Waal zal nu al beseffen hoeveel geluk hij heeft gehad. Op 36jarige leeftijd denk je alles te hebben meegemaakt, maar dit was ook Gilbert nog nooit overkomen. Het verkeerde traject gekozen, wist Gilbert. De fout lag bij hem en bij niemand anders. Dit had erger kunnen aflopen. Dat hij na afloop toch maar wijselijk uit de Tour stapte, is niet meer dan een detail. Hij heeft de beslissing zelf genomen, dat is al wat telt.

23 jaar eerder kwam de jonge Italiaan Fabio Casartelli ten val in de afdaling van dezelfde Portet d’Aspet, samen met onder meer Johan Museeuw. Gilbert vloog over een stenen muurtje, Casartelli vloog er met zijn hoofd, toen nog onbescherm­d, hard tegenaan. Gilbert kon zijn wedstrijd verderzett­en, Fabio Casartelli overleed ter plaatse.

Gemengde gevoelens ook bij Quick.Step. Natuurlijk waren ze blij met de vierde ritzege, de tweede al voor Julian Alaphilipp­e. En die bollentrui lijkt ook zo goed als op zak. Maar de opgave van Tim Declercq én de val annex opgave van Philippe Gilbert hebben ongetwijfe­ld sporen nagelaten bij Lefevere en co. Het viel te verwachten dat de klassement­srenners elkaar een extra dag rust zouden gunnen. Op enkele speldenpri­kjes na was er niemand die het aandurfde om bergop of bergaf een versnellin­g te plaatsen. Dat zal vandaag anders zijn. Met een etappe van nauwelijks 65 kilometer en drie cols – Peyresourd­e, Val Louron en Col de Portet – kan het niet anders of er zal vuurwerk zijn. Tom Dumoulin weet dat hij Geraint Thomas onder druk moet zetten. Chris Froome kan alleen maar hopen dat zijn ploegmaat kraakt. Het wordt een interessan­te ontknoping. Bij Team Sky zullen ze al blij zijn als er zondag een van hen in het geel Parijs binnen fietst. Dag mag Thomas zijn, dat mag Froome zijn. En Froome mag zijn eigen kans gaan, zolang hij en Thomas elkaar niet voor de wielen rijden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium