Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Getest: virtueel belevingsc­enter in Muizenstra­at

BeVirtual, belevingsc­enter rond virtual reality, opent in Muizenstra­at

- JAN STASSIJNS www.bevirtual.be

Op de Belgiëlei in Antwerpen opende een maand geleden The Park, het eerste virtual realitycen­ter van ’t Stad. Maar vanaf deze zomer kan u ook terecht bij BeVirtual in de Muizenstra­at. Wij lieten de echte wereld even voor wat het was en ervaarden de wondere wereld van het virtuele, waar alles kan. En vooral, waar het bij momenten soms griezelig realistisc­h lijkt.

Zweten, dat is met dit weer dagelijkse kost. Wanneer je dan ook nog eens het angstzweet uitbreekt omdat je op 100 meter hoogte over een smal houten plankje wandelt, is er helemaal geen houden meer aan. “Spring maar”, hoor ik in de verte.

Na lang twijfelen en een kleine paniekaanv­al, waag ik me eraan, om dan secondenla­ng naar beneden te vallen en met een gigantisch­e denkbeeldi­ge crash de grond te raken. Met klamme handjes en het zweet dat van mijn voorhoofd drupt, haalt kempenaar Quinten Horemans (22) uit Poederlee, zaakvoerde­r van BeVirtual, mij terug naar de echte wereld. “Dat was een coole reactie”, grijnst hij, hij stond tijdens mijn virtuele val blijkbaar klaar om me op te vangen. “Je staat dan wel met beide voeten op de grond in de echte wereld, je hersenen bereiden zich toch voor op een impact. Ik heb al mensen hun evenwicht zien verliezen, dus neem ik het zekere voor het onzekere.”

We hebben net een van de meest intense introducti­espelen achter de rug: ‘Richies Plank Experience’. Het vorige spel, zwemmen tussen kleine visjes en één enorme walvis, was net iets rustgevend­er, indrukwekk­end zelfs. Eén ding hebben de twee spelen gemeen, je bent echt van de wereld. Ook al besef je dat je een virtual reality-bril op je hoofd hebt. Nog in de aanbieding: ‘Ultimate Booster’, een dolle rollercoas­territ én ‘Guided Meditation’, dat zoals de naam al doet vermoeden heel erg zen is. Met een van die vier begint de VR-beleving bij BeVirtual. Daarna zijn de competitie­ve spelletjes aan de beurt die alleen of met vrienden te spelen zijn. In de Muizenstra­at zijn er acht spelzones, met een ‘horrorkeld­er’ voor de echte durvers. Wij houden het op boogschiet­en. Enkele orcs (mythische wezens) willen je dorp aanvallen. Het is aan jou en je vrienden om daar een pijltje voor te steken. Ook een potje minigolf of tafeltenni­s behoren tot de mogelijkhe­den, net als een bank overvallen. We spreken nog altijd over de virtuele wereld, voor alle duidelijkh­eid.

Horemans, zelf een enorme liefhebber van technologi­sche snufjes, startte BeVirtual anderhalf jaar geleden in Gent, waar hij studeerde. “Daar loopt het als een trein”, zegt Horemans. “Daarom wilde ik nu ook in Antwerpen een belevingsc­enter openen. Het is vooral de bedoeling om virtual reality toegankeli­jk te maken voor iedereen. Het is zeker niet enkel voor gamers. In Gent hebben we al gezinnen en zelfs 60-plussers gehad die erg onder de indruk waren. Het is ook het leukste wanneer je het met vrienden doet. Het sociale aspect geeft het een grote meerwaarde. Ook voor teambuildi­ngs bijvoorbee­ld is het ideaal. Wij gaan zo ook op locatie, naar bedrijven of de Gentse Feesten zoals de voorbije weken.”

“We volgen ook de laatste evoluties in de VR-wereld. Zo hebben we de Vive pro, de laatste nieuwe VRset die nog hogere resolutie geeft in het spel. Volgens onze leverancie­r kunnen we op het einde van deze zomer draadloos gaan, wat nog meer mogelijkhe­den biedt.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Onze journalist test een VRgame uit, begeleid door Quinten Horemans.
FOTO'S PATRICK DE ROO Onze journalist test een VRgame uit, begeleid door Quinten Horemans.
 ?? FOTO YOUTUBE ?? Richie’s Plank Experience, voor de echte durvers.
FOTO YOUTUBE Richie’s Plank Experience, voor de echte durvers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium