Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dartswonde­r Audrey (15) nu al naar EK

Audrey Ysewyn (15) is rijzende ster in vrouwelijk­e dartswerel­d

-

De 15-jarige Audrey Ysewyn uit Kapellen is een rijzende ster in de dartssport. Het meisje nam half juli deel aan het Europees kampioensc­hap in Ankara (Turkije) en is sinds maandag terug van een groot internatio­naal toernooi in Wolverhamp­ton (Engeland).

Audrey, of ‘Little Spider’ zoals haar bijnaam in de dartswerel­d luidt, gooit al pijltjes sinds haar tiende. “Toen ik twaalf jaar was, begon ik mee te gooien met De Lolly’s, de caféploeg waarin mijn ouders actief zijn. Daarmee nemen we deel aan de competitie­s van de Vlaamse Darts Federatie (VDF) en van de Belgische Darts Bond (BDB)”, vertelt ze. Twee jaar later werd ze aangeraden om aan grote toernooien te beginnen deelnemen. En dat was niet zonder resultaat. Audrey werd geselectee­rd voor de nationale ploeg -18 jaar en nam van 11 tot 15 juli samen met vier jongens en een ander meisje deel aan het EK. “Het was een hele ervaring. Mijn hand trilde toen ik begon te gooien”, vertelt ze. “We hebben redelijk goed gepresteer­d. Onze ‘triples’ waren goed, maar voor het uitgooien wilden onze ‘doubles’ niet echt lukken.”

Kwartfinal­e

Na drie dagen thuis in Kapellen, vertrok het meisje alweer naar Engeland voor het internatio­naal toernooi in de zogenaamde Ludo’s-competitie. Ze kreeg daar een teamgenoot toegewezen en samen haalden ze de kwartfinal­e. Volgend weekend staat er een open toernooi in Luxemburg op het programma. Sinds kort wordt de Kapelse ook gecoacht, door Jill Desmedt, een van haar voorbeelde­n. “Ook Dimitri Van den Bergh uit Merksem is een voorbeeld in wiens voetsporen ik wil treden”, vertelt ze.

Eerbetoon

Audrey traint elke dag één tot anderhalf uur, ook tijdens het schooljaar. Op vrijdag- en zaterdagav­ond gaan de competitie­wedstrijde­n voor de VDF en de BDB door. Zondag staat steeds in het teken van een toernooi. Darts wordt vaak geassociee­rd met cafésport, dat vinden Audrey en haar ouders jammer. “Er zou in ons land best wat meer ondersteun­ing voor onze sport mogen zijn, zoals dat in Nederland het geval is”, vindt mama An Swolfs, die bestuursli­d is bij de VDF.

In de dartssport worden veel bijnamen gegeven. Audrey koos zelf voor haar bijnaam: Little Spider. “Dat is een eerbetoon aan mijn grootvader die vier jaar geleden overleed. Hij noemde mij altijd kleine spinnenkop. Ik hoor nog zijn laatste woorden die hij tegen mij sprak, ik hou van jou, kleine spinnenkop”, vertelt ze. “Als Audrey een moeilijke double moet gooien, moedigen we haar vaak aan om een ‘bompake’ te gooien. Meestal lukt dit dan”, vertelt haar mama nog. Begin oktober mag Audrey naar het groot vierdaags Winmautoer­nooi in Engeland. Omdat dit veel kosten met zich meebrengt, organisere­n haar ouders op 25 augustus een open dartstoern­ooi in de cafetaria van het KTA. Iedereen is welkom om deel te nemen.

Meer info op Facebook (Audrey Dartsbenef­iet)

 ?? FOTO NICOLE VERSTREPEN ??
FOTO NICOLE VERSTREPEN
 ?? FOTO NICOLE VERSTREPEN ?? Audrey Ysewyn traint elke dag één tot anderhalf uur.
FOTO NICOLE VERSTREPEN Audrey Ysewyn traint elke dag één tot anderhalf uur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium