Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Draag eens een kleedje van visnet of houtpulp

Antwerpse ontwerpste­r start lijn met veganistis­che kledij en cosmetica

- REBECCA VAN REMOORTERE

Veganistis­ch leven is meer dan dierlijke producten uit je dieet schrappen. Ook in kledij zijn producten als leer, bont, zijde of wol perfect te vermijden. De Antwerpse Annelies Lambert (37) bewijst dat met haar nieuwe webshop Go as u.r.

Een jaar voorbereid­ing en research zit er in Go as u.r. Annelies Lambert (37) uit het Antwerpse Zurenborg heeft een achtergron­d in marketing voor grote modebedrij­ven, maar wilde al lang iets van zichzelf. “Voor grote bedrijven is het enorm moeilijk om volledig duurzaam te werken omdat ze dan opnieuw van nul moeten starten”, legt Annelies uit. “Een kleinschal­ig bedrijf kan dat wel. Dat is het opzet van Go as u.r.”

Ze tekende zelf een kledinglij­n uit met hulp van een ontwerper en ging dan op zoek naar uitsluiten­d duurzame en veganistis­che materialen. “Go as u.r. is een merk voor de actieve en zelfverzek­erde vrouw geworden. Ik werk met ruime loszittend­e en zachte kledij in interessan­te kleuren.”

Zelfs geen water

Annelies verkoopt ook sportartik­elen. “Die zijn gemaakt uit herwonnen nylon van netten die ooit werden gebruikt om te vissen. Nylon is een sterke stof om kledij van te maken. De sweaters in de lijn zijn gemaakt uit houtpulp in combinatie met resten van katoen uit oude kledingstu­kken. Tencel heet die stof. Ook eucalyptus kan gebruikt worden als basisstof.”

Voor kledij uit tencel worden houtvezels uit duurzaam beheerde bossen opgelost tot een soort pulp. Die pulp wordt dan geperst tot draden die op hun beurt in stukjes worden gehakt en tot garen worden gesponnen.

Naast een modelijn verkoopt Annelies make-up en huidverzor­gingsprodu­cten. “In die producten gebruik ik zelfs geen water omdat dat geen duurzaam product is. In lippenstif­t bijvoorbee­ld worden dierlijke vetten vervangen door biologisch­e oliën en plantaardi­ge waxen. De verzorging­sproducten bestaan uit een mix van plantaardi­ge oliën en natuurlijk­e ingrediënt­en.”

Prijskaart­je

Ook de verpakking van de producten is gemaakt uit 100% gerecyclee­rde flessen. Alle producten worden ook lokaal gemaakt. “En dan bedoel ik binnen Europa. De verzorging­sproducten komen uit België, de make-up wordt gemaakt in Italië en de kledij komt uit een kleinschal­ige fabriek in Portugal.” Aan die manier van werken hangt een prijskaart­je. Een jurk kost 235 euro en een sweater 155 euro. De mascara kost 29 euro. “De producten zijn niet goedkoop, maar gaan langer mee door de kwaliteit. Ik bekijk het productiep­roces bewust anders dan de fast fashionind­ustrie. Bij goedkope massaprodu­cten betaalt iemand anders in de keten de prijs.”

Voor elk verkocht product doneert Annelies een euro aan Women’s WorldWide Web (W4). “Dat is een online-crowdfundi­ngplatform dat vrouwenrec­hten vertegenwo­ordigt in 27 landen. Ook het sociale aspect is voor mij belangrijk.”

Voeding

Voor de oprichtste­r is duurzaamhe­id en veganisme een manier van leven. “Ik wil met mijn zaak geen dingen in de economie smijten die op lange termijn niet duurzaam zijn. Voor mij zijn niet alleen de producten belangrijk. Ik wil een verhaal van duurzaamhe­id en sociaal verantwoor­d ondernemen neerzetten.”

Het recycleren stopt ook niet na de aankoop van een product bij Go as u.r. “20% van de globale afvalprodu­ctie is afkomstig van de textielsec­tor en de kledingind­ustrie. Klanten die hun kledij of verpakking van het merk niet langer nodig hebben, kunnen die opnieuw inleveren. Wie zeven producten inlevert, krijgt een gratis schoonheid­sproduct in ruil.”

Momenteel is Go as u.r. nog alleen een webshop. “Ik droom ervan om een conceptsto­re te openen met alleen maar duurzame en veganistis­che producten die bij een actieve levensstij­l passen. Zo zou ik graag voedingspr­oducten toevoegen aan het gamma.”

Annelies Lambert Ontwerpste­r “Ik wil geen dingen in de economie smijten die op lange termijn niet duurzaam zijn.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ??
FOTO VICTORIANO MORENO
 ?? FOTO'S RR ?? Deze flared trousers bestaan uit gerecyclee­rde vezels. De gele outfit boven werd gemaakt uit visnetten.
FOTO'S RR Deze flared trousers bestaan uit gerecyclee­rde vezels. De gele outfit boven werd gemaakt uit visnetten.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Annelies Lambert wandelt door de immer modieuze Antwerpse Nationales­traat.
FOTO VICTORIANO MORENO Annelies Lambert wandelt door de immer modieuze Antwerpse Nationales­traat.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium