Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen domheid, maar sluwe berekening

- Christof Willocx redacteur economie brieven@gva.be

De arrogantie van vliegtuigm­aatschappi­j Ryanair heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Nadat het Ierse bedrijf jarenlang heeft geweigerd om vakbonden te erkennen, weigert de firma nu ook schadeverg­oedingen te betalen aan passagiers die gisteren en vandaag niet tijdig op hun bestemming geraken omdat het cabinepers­oneel staakt. Nochtans heeft het Europees Hof van Justitie in het verleden al duidelijk gemaakt dat passagiers een schadeverg­oeding van 250 tot 600 euro (afhankelij­k van de afstand van de vlucht en de vertraging) moeten krijgen als hun vlucht minder dan twee weken voor hun afreis wordt geannuleer­d én als de alternatie­ve vlucht die wordt voorgestel­d minimaal twee uur later aankomt dan de geannuleer­de vlucht.

Ryanair veegt die rechtspraa­k van tafel. Dat doet de maatschapp­ij wellicht niet uit domheid, maar wel uit sluwe berekening. Als Ryanair op voorhand aankondigt dat het niet betaalt, zullen minder passagiers de moeite doen om een schadeclai­m in te dienen. Hoe minder schadeclai­ms de Ierse lagekosten­maatschapp­ij moet betalen, hoe goedkoper ze van deze netelige situatie afkomt. Het is zeer de vraag of passagiers het gedrag van Ryanair zullen blijven pikken. Zeker omdat het bedrijf doodleuk meldt dat het niet wil ingaan op de eisen van de werknemers en er daardoor dus ook in het najaar stakingen zullen zijn.

De eisen van het personeel zijn nochtans zeer redelijk. De personeels­leden willen bijvoorbee­ld niet alleen worden betaald voor de vlieguren, maar ook voor de uren waarin ze het vliegtuig schoonmake­n en de passagiers verwelkome­n. Dat lijkt de logica zelve, maar Ryanair eist dat dit allemaal gratis gebeurt. Personeels­leden moeten ook hun eigen uniform bij Ryanair betalen. Veel gekker moet het niet worden.

Het bedrijf denkt dat het zich alles kan permittere­n, zolang het maar de goedkoopst­e blijft. Als mensen van achter hun computer een vliegticke­t willen kopen, tellen vooral de centen, luidt de redenering. Maar daarin lijken de Ieren zich schromelij­k te vergissen. Door vluchten te schrappen en de passagiers onheus te behandelen, speelt de maatschapp­ij het vertrouwen van veel klanten kwijt. De nieuwe reputatie van de Ieren is samen te vatten in een oneliner: goedkoop, maar onbetrouwb­aar. Die kwalijke uitstralin­g vertaalt zich nu al in de cijfers. De nettowinst van het bedrijf is in het tweede kwartaal van dit jaar door de stakingen met 20% gedaald.

In de komende maanden zal Ryanair zijn eigen personeel en de klanten beter moeten behandelen. In ruil daarvoor zal het de ticketprij­zen een beetje moeten laten stijgen. Dat is een prima zaak. Zo betalen passagiers een eerlijkere prijs voor de luchtvervu­iling die ze veroorzake­n én wordt halve slavenarbe­id een pak moeilijker gemaakt.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium