Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE LIJN “Hitteplan voor chauffeurs van kracht”

-

Opvallend: enkele Antwerpse chauffeurs van De Lijn hebben het werk even neergelegd. “De voorbije dagen zijn een paar chauffeurs, enkelingen, binnengere­den omdat het te warm was in hun voertuig. Maar die zijn wel weer aan de slag gegaan”, zegt Sonja Loos, communicat­ieverantwo­ordelijke van De Lijn.

“In deze tropische periode worden de voertuigen met klimaatreg­eling natuurlijk maximaal ingezet. De zwaarste lijnen krijgen voorrang in de mate van het mogelijke”, aldus Loos. “Op dit ogenblik staat er inderdaad een aantal van de voertuigen met klimaatbeh­eersing buiten dienst. De technici steken een tandje bij om herstellin­gen uit te voeren. Het is natuurlijk wel zo dat het systeem van temperatuu­rregeling afgestemd is op Belgische zomers. De temperatur­en van de laatste dagen zijn uitzonderl­ijk.” Voor verkoeling krijgen de chauffeurs extra bevoorradi­ng. “Het hitteplan is geactiveer­d. Er worden extra maatregele­n genomen om de werkomstan­digheden voor de chauffeurs zo draaglijk mogelijk te maken”, gaat Sonja Loos verder. “Op een aantal strategisc­he plaatsen vindt waterbedel­ing plaats en er wordt in zonnecrème voorzien. Ze mogen in korte broek komen werken als die bij het uniform past. De Lijn koopt nevelspray­s aan voor de chauffeurs die in bussen zonder verkoeling­ssysteem zitten.”

“Veder hebben wij geen weet van gevallen waarbij de hitte echt tot agressie geleid heeft. Die kan een rol spelen, maar ook op koelere dagen komt agressie voor.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium