Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn tuin staat nu net op z’n mooist”

-

Uw hof bestaat op dit moment allicht uit geelbruin gras, maar de Exotentuin van Johan Boeckmans in Grobbendon­k is nu een groene oase vol bloeiende struiken en planten. “Toch heb ook ik mijn hof de voorbije weken geregeld bij moeten sproeien. In de jungle is het normaal misschien wel veel heter dan hier, maar vooral vochtiger.”

De achtertuin van Johan Boeckmans op Boshoven in Grobbendon­k omvat een woestijnge­bied vol cactussen, een jungle met tropisch groen, een paradijsel­ijke bar met strandje en tal van yucca’s, palm- en bananenbom­en. Waar u en ik mistroosti­g worden bij de aanblik van onze verpieterd­e hof oogt de Exotentuin weelderig groen. Alleen het geelbruine gazon en de uitgedroog­de appelboom steken schril tegen hun omgeving af. “Die boom is al meer dan 80 jaar oud en heeft al een en ander te verduren gehad. Maar ik vrees dat deze aanhoudend­e hitte en droogte hem nu echt fataal gaan zijn.”

Bij die eindeloze zomer met temperatur­en van 30 graden Celsius en hoger moeten de Exotentuin en -tuinier zich toch optimaal in hun sas voelen? “Ja, mijn tuin staat nu echt op zijn mooist, omdat alle bloeiende planten volop in bloem staan. Maar toch zijn de huidige omstandigh­eden ook niet ideaal, in tegenstell­ing tot wat de meeste mensen denken. Dat zie je vooral aan de groteblade­renplanten zoals de palmbomen en bananenbom­en. Normaal staan die in deze tijd van het jaar veel hoger. Door de droogte gaat de groei veel trager dan anders.”

Zomer? Herfst!

Ook in Boeckmans’ jungle lijkt de herfst wel te zijn ingetreden. Het pad ligt er bezaaid met de afgeworpen bruine bladeren van de enorme bamboestam­men. “In de jungle is het heel warm, maar vooral ook heel vochtig. Dat missen we nu helemaal. Alleen de cactussen zien niet af, die zijn daar helemaal tegen bestand. Eén bepaalde soort begint nu te verschromp­elen als verdedigin­gsmechanis­me tegen de droogte.”

De conclusie is dat het zelfs voor veel exotische planten momenteel te droog is. “Ik moest dus tot nu toe ook geregeld water bij geven om alles netjes groen te houden, maar ik hou me nu netjes aan het sproeiverb­od. Dit weekend neem ik weer twee dagen lang deel aan de Open Exotentuin­en. Het is natuurlijk het meest passende weer om zo’n tuin te bezoeken. Toch heb ik nog nooit meegemaakt dat de warmte en droogte zo lang aanhouden. Ik hoop dat het voorspelde onweer voor zaterdag er echt komt. Als het nadien nog zo warm blijft, krijgen mijn planten een echte groeischeu­t. Maar als het echt nog weken droog blijft, zorgt dat zelfs in mijn Exotentuin voor ernstige problemen. Dan kan ik zien hoe sterk mijn varens echt zijn”, zegt Johan Boeckmans.

Johan Boeckmans Exotentuin Grobbendon­k “Mensen denken dat deze hitte voor exoten ideaal is, maar dat klopt niet helemaal.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De prachtig groene Exotentuin van Johan
Boeckmans. Die is hier wel aan het sproeien, maar deze foto is genomen voor het verbod daarop van kracht werd.
FOTO DIRK KERSTENS De prachtig groene Exotentuin van Johan Boeckmans. Die is hier wel aan het sproeien, maar deze foto is genomen voor het verbod daarop van kracht werd.
 ??  ??
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium