Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De negatieve bijklank verdwijnt stilaan”

Veganistis­che spullen zitten in de lift

-

Jana Broeckx van BE Vegan, de Belgische organisati­e rond veganisme, winkelt zelf ook veganistis­ch. “Het woord heeft bij ons nog steeds een negatieve bijklank, maar dat verandert.”

“Veganistis­ch eten is intussen een echte hype aan het worden. Ik geloof dat die trend zich ook verder zal zetten in kleding. Steeds meer worden kwaliteits­volle alternatie­ven voor dierlijke materialen gevonden. Zo bestaan er merken die leer vervangen door kurk en daar ook echt een typisch lederen look mee kunnen maken. Verder wordt ook vaak met de bladeren van de ananasplan­t gewerkt als vervanging voor leer. Die bladeren worden in de voedselind­ustrie anders weggegooid”, zegt Jana. “Een nieuw merk uit Parijs werkt voor het eerst met appelschil­len om leer na te bootsen. Zij maken lederen bikerjasse­n en rokken.”

Weinig besef

Leer vermijden is volgens Jana niet moeilijk. “Grote goedkope ketens gebruiken materialen als PU (polyuretha­an) of PVC. Die materialen zien er vaak wel goedkoop uit. Veganistis­ch shoppen kan dus ook perfect in Primark of H&M. Maar wie veganistis­ch koopt uit milieustan­dpunt kiest beter voor een andere optie.”

Dat kledij vaak niet veganistis­ch is, beseffen kopers niet altijd. “Jeansbroek­en bijvoorbee­ld hebben vaak lederen plaatjes aan de achterkant. Jeansmerk Levis gebruikt daarom in een aantal lijnen een soort waterbeste­ndig karton als alternatie­f.”

Grote merken

Ook de grote merken springen mee op de kar van de veganistis­che trend. “Esprit bijvoorbee­ld heeft ook al een veganistis­che lijn. En Birkenstoc­k verkoopt veganistis­che schoenen.” Ook designerst­ukken kan u veganistis­ch vinden. De Belgische designer Mats Rombaut was pioneer in het ontwerpen van veganistis­che schoenen. Hij gebruikt onder meer ananasblad­en. Een paar Rombautsch­oenen kosten al snel 300 euro. Ook ontwerper Bruno Pieters, afgestudee­rd aan de Antwerpse Modeacadem­ie maakt internatio­naal furore met zijn duurzaam en veganistis­ch label Honest by.

 ?? FOTO RR ?? Jana Broeckx van BE Vegan, de Belgische organisati­e voor veganisme.
FOTO RR Jana Broeckx van BE Vegan, de Belgische organisati­e voor veganisme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium