Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meeste vliegtuige­n van Ryanair blijven aan de grond

Extra schadeverg­oeding geen automatisc­h recht

-

Elf Ryanair-vliegtuige­n met Belgisch personeel moesten woensdag de lucht in vanop Brussels Airport. Uiteindeli­jk had alleen de vlucht richting Lissabon voldoende personeel om op te stijgen. “Er is maar een vijftal werkwillig­en komen opdagen van de ongeveer 180 personeels­leden op Zaventem”, zegt Hans Elsen (LBCNVK). “De actieberei­dheid was groot. 80% van het personeel legde gisteren het werk neer en zal dat ook vandaag doen.”

Volgens Brussels Airport werden ongeveer 4.900 passagiers getroffen door de staking. Op de luchthaven van Charleroi werd 60% van de vluchten geannuleer­d, in plaats van de aangekondi­gde 50%. “We blijven optimistis­ch ingesteld”, zegt Elsen. “Hopelijk waren deze acties voldoende om de top duidelijk te maken dat de werkomstan­digheden beter moeten. Maar we vrezen ervoor. In september zullen we de situatie herbekijke­n.”

Ondertusse­n blijft de angst voor jobverlies in “opstandige” landen heersen. In Ierland, waar de piloten eerder deze maand het werk neerlegden, zouden driehonder­d banen verdwijnen.

Passagiers die getroffen zijn door de staking hebben volgens de Europese Commissie niet automatisc­h recht op een extra compensati­e. Het recht op een bijkomende schadeverg­oeding naast de terugbetal­ing van de vlucht moet “geval per geval” onderzocht worden, en is “afhankelij­k van wanneer de passagiers geïnformee­rd werden over de staking”.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Stakend personeel in Charleroi.
FOTO ISOPIX Stakend personeel in Charleroi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium