Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Havenbedri­jf plaatst toiletten voor truckers

Vakbonden vrezen voor toename cabinekamp­eren

-

Op verschille­nde plaatsen in de Antwerpse haven wil het Havenbedri­jf voor lange tijd mobiele toiletten plaatsen voor truckchauf­feurs. De vakbonden zijn op hun hoede en vrezen voor een bestendigi­ng van het zogenaamde cabinekamp­eren.

Het Havenbedri­jf wil tientallen toiletten installere­n op meerdere locaties op de linkeroeve­r van de Schelde. Ze worden geplaatst in een afgebakend­e zone langs de openbare weg en zullen vooral bedoeld zijn voor Europese vrachtwage­nchauffeur­s. Het sanitair zou meermaals per week worden gereinigd.

“Op verschille­nde locaties staan er nu al toiletten om overlast te beperken bij het nachtelijk­e parkeren”, zegt Wilma Schippers van het Havenbedri­jf. “Het is een bestendigi­ng van de voorlopige contracten nu. Dit gebeurt in afwachting van een toekomstig­e vrachtwage­nparking.”

Er is sprake van locaties aan de Haandorpwe­g, Steenbergl­aan, Kruipin en Blikken.

Kleine pleister, grote wonde Bij de vakbonden reageert men met enige bezorgdhei­d op het voornemen. “Op zich is dit een

goed idee. De truckers komen vaak uit Oost-Europa en hebben door het overnachte­n in de vrachtwage­n een onwaardig bestaan”, zegt Florie Baleci, secretaris voor ACV-Transcom. “Maar dit is een kleine pleister op een grote wonde. Ik hoop dat het nu echt niet de bedoeling is dat men dit voorziet zodat de trucker rustig in de vrachtwage­n kan slapen. Want dan is dat vooral handig voor de werkgevers, als een bestendigi­ng van het cabinekamp­eren.”

Sociale dumping

“Als je sommige parkings in de haven ziet, is er een groot probleem. De toiletten zijn soms degoutant, terwijl er wel nood aan sanitair is”, treedt Carine Dierckx van vakbond BTB haar bij. “Maar je zou dan kunnen spreken van symptoombe­strijding, terwijl je de wortel van het probleem moet aanpakken, en dat is de sociale dumping. We pleiten al lang voor een harder optreden van politie en sociale inspectie om de opdrachtge­vers aan te pakken.”

Ze benadrukt dat er op Europees niveau een versoepeli­ng van het rijden in het buitenland is tegengehou­den, maar ze verwacht in het najaar een nieuwe poging.

Het Havenbedri­jf benadrukt dat het geen voorstande­r is van het overnachte­n in de cabine, maar dat het nu eenmaal gebeurt. Daardoor wil men het voor de truckers zo aangenaam mogelijk maken, in afwachting van een nieuwe parking.

 ?? FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Veel truckchauf­feurs overnachte­n in hun cabine.
FOTO GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Veel truckchauf­feurs overnachte­n in hun cabine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium