Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dichter Holvoet-Hanssen betreurt communicat­ie

- (vije)

De vernieuwin­g van de Scheldekaa­ien luidt het einde van de oude waterkerin­gsmuur ter hoogte van het Zuid in. Met die afbraak verdwijnt ook het gedicht van Peter Holvoet-Hanssen uit het straatbeel­d.

Welkom pierewaaie­rs. Zo heet de meer dan 3 kilometer lange woordenstr­oom die Peter tijdens zijn periode als stadsdicht­er op de oude waterkerin­gsmuur aanbracht. “Enkel de laatste zin is van mezelf”, benadrukt hij. “De rest heb ik te danken aan de meer dan 500 Antwerpena­ren die hun gedichten instuurden. Ik noem het dan ook geen stadsgedic­ht, maar een gedicht van ’t Stad.”

Peter betreurt vooral de communicat­ie rond de afbraak. Niet voor zichzelf, maar voor het grote publiek. “Ik wist van bij het begin dat het gedicht op deze muur geen eeuwig leven beschoren zou zijn”, zegt hij. “Publieke ruimtes veranAan deren nu eenmaal. Uit de reacties van mensen leid ik evenwel af dat velen van hen uit de lucht komen vallen. Zij concludere­n dat er in de stad weinig respect is voor immateriee­l erfgoed, terwijl ik ervan overtuigd ben dat het gewoon niet anders kon.”

“De huidige muur volstond niet om de stijgende waterstand­en op te vangen”, bevestigt Sarah Verhaegen van De Vlaamse Waterweg. “Het lijkt ons als beheerder wel tof om het gedicht ook op de nieuwe kaaien een plaats te geven. We willen daarover zeker in dialoog gaan met de stad.”

Ook cultuursch­epen Caroline Bastiaens (CD&V) staat daarvoor open: “Elke vorm van cultuur is een verrijking voor de stad. We juichen die houding dan ook toe en denken graag mee na over de plek van poëzie na de werken.” Peter heeft er vertrouwen in: “Er komen nieuwe initiatiev­en, want in deze stad is heel veel mogelijk.”

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO, RR ?? De gesloopte kaaimuur. Kleine foto: Peter Holvoet-Hanssen.
FOTO VICTORIANO MORENO, RR De gesloopte kaaimuur. Kleine foto: Peter Holvoet-Hanssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium