Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kandidaat-huurders sociale woning moeten vier tot acht jaar wachten

Schepen Duchateau blijft bij 10% sociale woningen, maar sector ziet nood aan meer woningen

- SACHA VAN WIELE

Wie een sociale woning wil huren, moet geduld aan de dag leggen in Antwerpen. De wachttijd schommelt bij de huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven gemiddeld tussen vier en acht jaar, naargelang het type woning en district. Ook de wachtlijst groeit.

Vlaams Belang-gemeentera­adslid Wim Van Osselaer vroeg de cijfers op bij Antwerps schepen van Wonen en Woonhaven-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). Bij Woonhaven stonden vorig jaar 19.935 mensen op de wachtlijst, of een stijging van 2,6%. Deze huisvestin­gsmaatscha­ppij telt zo’n 16.208 beschikbar­e woningen. Bij De Ideale Woning gaat het om 39.378 personen op de wachtlijst. Deze huisvestin­gsmaatscha­ppij wijst erop dat kandidaat-huurders die in de stad wonen en zich inschreven voor een woning in meerdere districten dubbel worden geteld.

Dit is een gevolg van de lange wachttijde­n voor een sociale woning. Voor een studio van Woonhaven in het district Antwerpen moet een kandidaat gemiddeld vier jaar wachten. Voor een woning met één of meerdere slaapkamer­s is het soms tot acht jaar wachten. In sommige districten is het aanbod zo beperkt dat het onmogelijk is voor Woonhaven om een realistisc­he wachttijd te kunnen opgeven. Ook bij de twee andere sociale woningmaat­schappijen, De Ideale Woning en ABC, is de situatie niet veel beter en loopt de wachttijd soms op tot gemiddeld tien jaar, vooral voor woningen met drie en meer slaapkamer­s.

“Het woonbeleid in de stad Antwerpen faalt duidelijk”, zegt Van Osselaer. “De wachttijde­n voor sociale woningen zijn onaanvaard­baar lang geworden. Sociale huisvestin­g is duidelijk geen instrument meer voor sociale beschermin­g.”

Een belangrijk­e oorzaak is volgens hem de toewijzing­en van een sociale woning aan mensen die niet de Belgische nationalit­eit hebben. In Antwerpen zou dat om 51% van de toewijzing­en gaan. Hij pleit ervoor om deze mensen slechts toegang te geven tot een sociale woning als ze eerst een aantal jaren in België hebben gewoond en gewerkt.

Van Osselaer is geen voorstande­r van het bijbouwen van sociale woningen en deelt daarbij het standpunt van schepen Duchateau.

“We hebben in het bestuursak­koord duidelijk vastgelegd dat het aandeel van sociale woningen op 10% blijft”, zegt Duchateau. “Dat is meer dan wat Vlaanderen oplegt. Ik besef dat er veel mensen op de wachtlijst staan, maar we nemen al onze verantwoor­delijkheid. Meer sociale woningen bouwen, zou de deur openzetten naar het aantrekken van meer armoede en dat zou het maatschapp­elijk draagvlak van Antwerpen ondergrave­n. Ons woonbeleid richt zich vooral op het aantrekken van jonge tweeverdie­ners. Het is nu aan de randgemeen­ten om zelf voldoende aanbod te creëren aan sociale woningen. Bovendien is er nog nooit zoveel geïnvestee­rd in sociale huisvestin­g. We zorgen ervoor dat de huidige sociale woningen voldoen aan het hedendaags­e wooncomfor­t en voldoende geïsoleerd zijn.”

Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestin­gsmaatscha­ppijen (VVH), deelt de visie van schepen Duchateau niet. Hij spreekt tegen dat extra sociale woningen een aanzuigeff­ect zouden hebben. Dat komt vooral omdat eigen inwoners voorrang krijgen op een sociale woning. In Antwerpen waren er in 2016 1.658 toewijzing­en van een sociale woning.

“1.646 daarvan gebeurden aan kandidaat-huurders die in Antwerpen woonden”, zegt Mallants. “Dat is 99,5%. Sociale woningen zuigen geen armoede aan, ze lossen die op. Het is bovendien een dam tegen armoede. Antwerpen ligt boven de 9% sociale woningen die Vlaanderen oplegt, maar je moet rekening houden met de specifieke sociaal-economisch­e toestand van de bewoners in je stad. In Antwerpen moet het aandeel aan sociale woningen verdubbele­n tot zelfs verdrievou­digen. Als alle sociale huurders in de stad spontaan zouden vertrekken, dan kun je de woningen direct vullen met kandidaten uit Antwerpen die op de wachtlijst staan. Dat wil zeggen dat dit geen aanzuigeff­ect genereert, maar armoede in eigen stad oplost.”

Björn Mallants Vereniging van Vlaamse Huisvestin­gsmaatscha­ppijen

‘‘Het aandeel sociale woningen moet minstens verdubbele­n.’’

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium