Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van derde amateurkla­sse naar selfie met Neymar

Antwerpse scheidsrec­hters schitteren op toernooi van Braziliaan­se stervoetba­ller

- (vije)

Vorig weekend vond in Brazilië Neymar Jr’s Five plaats. Een voetbaltoe­rnooi met deelnemers uit 59 landen en Neymar als boegbeeld. Twee Antwerpse scheidsrec­hters leidden de wedstrijde­n in goede banen.

Ondanks de nederlaag tegen onze Rode Duivels op het WK voetbal, blijft Brazilië met open armen Belgen ontvangen. Dat bewijzen Jiri Bergs (24) en Altan Cayir (42). De twee Antwerpena­ren werden uitverkore­n om als scheidsrec­hter mee te gaan naar Brazilië. Daar stond de derde editie van Neymar Jr’s Five op het programma. Vriendenpl­oegen van over de hele wereld speelden er hun wereldbeke­r, met dank aan de logistieke en financiële steun van de Braziliaan­se wereldvede­tte Neymar.

Hoe de organisato­ren bij twee Antwerpena­ren uitkwamen? “In elk deelnemend land vinden er voorrondes plaats, die bepalen welke vriendenpl­oeg naar het kampioensc­hap in Brazilië mag”, vertelt Jiri. “Altan en ik floten de Belgische finale in Brussel, waar we opgemerkt werden door de organisati­e. En zo geschiedde.”

In totaal waren op het toernooi vier scheidsrec­hters actief. Jiri en Altan kregen er het gezelschap van twee Braziliaan­se collega’s, al waren het onze landgenote­n die zowel de finale van de mannen als de vrouwen mochten fluiten. Niet slecht als je weet dat ze hun hobby in eigen land in de derde amateurkla­sse uitoefenen.

Het absolute hoogtepunt was evenwel de ontmoeting met Neymar. “We hebben een selfie kunnen maken”, zegt Jiri trots. “Hij nam ons vast alsof we elkaar al jaren kenden, een unieke ervaring om nooit te vergeten.” Wat Neymar te vertellen had? Niet veel zo blijkt. “Hij verstaat geen Engels”, verklaart Jiri. “Ik zei dat we uit België kwamen, maar dat leek hij niet te begrijpen. Hij was wel heel vriendelij­k, speelde enkele partijtjes mee en maakte uitgebreid tijd voor alle aanwezigen.”

Jiri en Altan hopen er volgend jaar opnieuw bij te zijn. “We maken een goede kans”, aldus een zelfzekere Jiri. “Onze wedstrijdl­eiding kreeg alleen maar positieve commentaar. Een eer die je als scheidsrec­hter niet vaak te beurt valt.”

 ?? FOTO RR ?? De selfie van Jiri Bergs (rechts) en Altan Cayir met Neymar.
FOTO RR De selfie van Jiri Bergs (rechts) en Altan Cayir met Neymar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium