Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kalmthouts­e Heide lijdt onder blijvende droogte

Vennen die alleen met regenwater worden gevoed vallen droog

- ERIK VANDEWALLE

Met dit warme weer lijdt de natuur onder de extreme droogte. Dat geldt ook voor het Grenspark Kalmthouts­e Heide. Hier dreigen vennen (bijna) helemaal droog te raken.

In Grenspark Kalmthouts­e Heide vind je afwisselen­d droge en natte heide. Normaal bloeit hier van eind juli tot en september de paarse struikhei. De droogte kan de bloei in gevaar brengen. Op de droogste plekken van het gebied zijn hier en daar de bovengrond­se delen van de droge heide al afgestorve­n. Daardoor komen deze heidestrui­ken dit jaar niet in bloei. Normaal zijn de bloeiende heidevelde­n en hun nectar een sterrenres­taurant voor insecten. Ook die lijden nu onder de droogte. Zij hebben minder eten en hun voortplant­ing komt in gevaar. Ondanks de droge periode, valt het volgens boswachter Jef De Winter van Agentschap voor Natuur en Bos nog wel mee: “Heidegebie­den houden water lang vast. De heide is eigenlijk één grote waterbuffe­r en dat is een voordeel. Normaal is het in september droger en dit jaar is dat vroeger. Hopelijk valt er in augustus meer water, zodat de meeste heide bloeit.”

Vennen die alleen met regenwater worden gevoed vallen droog. Runderen en schapen hebben nu nog genoeg water, maar dit staat onder druk. “Ondanks haar grootte is het Stappersve­n gevoelig voor de droogte. Watergebon­den planten zoals de witte snavelbies en veenmossen drogen hier volledig uit. Als het ven niet aangevuld wordt met regenwater, droogt het geleidelij­k op”, vertelt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Eigenlijk heeft het weer gevolgen voor alles wat te weinig water krijgt of vasthoudt. Ook grondwater­afhankelij­ke vennen staan droog of bijna droog. De zaden van vruchtdrag­ende bomen, waaronder de lijsterbes, lijken te verdrogen in plaats van te rijpen. Hier snoepen normaal de vogels van.

 ?? FOTO EVDW ?? Op verschille­nde plaatsen beginnen vennen op te drogen.
FOTO EVDW Op verschille­nde plaatsen beginnen vennen op te drogen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium