Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sky voorlopig de limiet voor Tom Dumoulin

-

Behoudens ongevallen of spectacula­ire inzinkinge­n wint Geraint Thomas zondag op 32jarige leeftijd voor het eerst in zijn carrière de Ronde van Frankrijk. Voor Tom Dumoulin rest opnieuw niets anders dan een tweede plaats achter een renner van Sky. Eerst Froome in de Giro, nu Thomas in de Tour.

Moeten we nog met twee woorden spreken? Natuurlijk is er morgen nog een loodzware rit doorheen de Pyreneeën met onder anderen mythische cols als Tourmalet en Aubisque op het programma. Maar met bijna twee minuten achterstan­d op Geraint Thomas moet Dumoulin in de laatste bergrit minstens één minuut goedmaken op de Welshman wil hij in de tijdrit van zaterdag nog een kans maken op de gele trui. Gezien het sprekend gemak waarmee Geraint Thomas doorheen Frankrijk fietst, achten we de kans klein dat Dumoulin alsnog in zijn missie slaagt.

Kan Tom Dumoulin zich verwijten maken? Weinig. Al zal hij zich nog lang de kleine botsing met Romain Bardet herinneren die hem op de Mûr de Bretagne 53 seconden achterstan­d en 20 seconden straftijd kostte. Zonder dat tijdverlie­s stond Dumoulin nu op 46 seconden van Thomas en was alles nog speelbaar voor de Nederlande­r. Waarmee nog maar eens wordt bewezen dat je in een nerveuze eerste Tourweek schade kunt oplopen die nadien niet of nauwelijks is recht te zetten. Geraint Thomas laveerde tussen de Vendée en de stenen van Roubaix netjes om alle problemen heen en net die gave bezorgt hem een riante uitgangspo­sitie op vier dagen van Parijs.

De korte Touretappe was geen onverdeeld succes. De dynamiek waar organisato­r ASO op hoopte, kwam er niet of slechts gedeelteli­jk. En die gridstart was een leuke gimmick, maar meer ook niet. De Col du Portet willen we dan weer wel een aanwinst noemen. Deze berg heeft het in zich om uit te groeien tot een blijver in de Tour.

Oh ja, Geraint Thomas is einde contract bij Team Sky. Benieuwd of Dave Brailsford erin zal slagen de Welshman aan boord te houden. Want Chris Froome komt zeker terug om zijn vijfde Tour te winnen, met of zonder Geraint Thomas aan zijn zijde.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium