Gazet van Antwerpen Stad en Rand

3. Anderlecht

-

Het jaar I van Marc Coucke. De inloopperi­ode is voorbij en de nieuwe voorzitter kan het zich niet permittere­n om na tien speeldagen achtste te staan. Met een mislukking houdt de president geen rekening.

Coucke en manager Luc Devroe hebben nog wel het voordeel van de maagdelijk­heid. De transfers van Herman Van Holsbeeck werden sceptische­r benaderd door de fans. Had hij Abazaj uit Albanië of Didillon uit Frankrijk gehaald, velen hadden hem overladen met kritiek.

Maar we moeten vertrouwen hebben in het kennersoog van Devroe. Toen Coucke RSCA kocht, verwachtte­n velen dat de miljardair een paar miljoenent­ransfers zou doen. Die bleven (tot nu toe) uit, want die koers wil hij niet varen. Anderlecht wil de weg opgaan van AS Monaco. Een paar ervaren pionnen, maar vooral een ploeg bouwen met jonge spelers – ook uit eigen jeugd – met een betaalbaar loon. Die kunnen later dan met een meerwaarde verkocht worden.

Het wordt erop of eronder. De jonge aanwinsten Didillon, Cobbaut, Bakkali, Milic, Adzic, Abazaj, Dimata… kunnen enorm meevallen, maar dat is moeilijk te voorspelle­n. Als ze omringd blijven door de toppers – Trebel, Kara, Dendoncker, Najar... – is er kwaliteit genoeg om mee te doen voor de titel, maar wat als die nog vertrekken? Is er dan nog een leider? Kan Kums, Santini of Vranjes die rol aan? Zeker Kums mag uit zijn schelp komen.

Het lot van Anderlecht ligt ook in handen van Hein Vanhaezebr­ouck. Vorig seizoen streek die neer in oktober en moest hij werken met een selectie die hij niet had helpen samenstell­en en die hij fysiek niet op punt gezet had. Nu benadrukt de coach dat er nog een paar cruciale versterkin­gen moeten arriveren, maar had hij wel inspraak in het transferbe­leid en organiseer­de hij een zware voorbereid­ing. Het is aan Hein om zijn systeem met drie verdediger­s en hoge pressing op deze kern toe te passen. Lukt dat, dan kan paars-wit een dodelijke machine worden. Maar uit de voorbereid­ing bleek al dat het veel tegengoals riskeert. Draait het niet, dan zal er naar

Hein gekeken worden.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Santini.
FOTO PHOTO NEWS Santini.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium