Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Door droogte eten koeien nu al wintervoor­raad op

Geleden sedert zomer 1976 dat runderen nog op stal moesten in zomer

- ERIK VANDEWALLE

In het Provinciaa­l Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO), de vroegere landbouwsc­hool, zijn er heel wat dieren die ook tijdens de schoolvaka­nties moeten worden verzorgd. De meeste kunnen dan buiten, maar niet nu. De uitzonderl­ijke hitte houdt runderen en paarden op stal.

Tijdens de zomervakan­tie liggen bijna alle scholen er verlaten bij. Dat geldt niet voor PITO, want hier moeten de dieren ook tijdens de zomermaand­en worden verzorgd. Dan gaat het al gauw over zeventig runderen, acht paarden, veertig schapen en een kleine driehonder­d konijnen. Reken daarbij nog de amfibieën, de slangen en de vissen in de vijvers en het wordt meteen duidelijk dat Ludo Hendrickx en zijn collega’s hun handen meer dan vol hebben.

“Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik meemaak dat de koeien en paarden in de zomer op stal moeten blijven. Volgens mijn oudere collega is dat geleden van de zomer van 1976. Normaal gezien grazen de dieren nu in onze weiden. Maar de blijvende hitte verplicht ons dit jaar om een heel ander werkschema te volgen”, legt Ludo Hendrickx uit.

Hij neemt me mee op sleeptouw en we gaan naar de weiden en velden achter de schoolgebo­uwen midden in de polder. “Normaal gezien grazen de dieren alle dagen. Nu heeft deze vlakte meer weg van 15 hectare savanne. De koeien staan al drie weken op stal omdat er buiten te weinig eten is. Alleen de vaarzen laten we in de weide staan, maar het is absoluut nodig om extra voedsel naar hun weide te brengen. Al deze aanpassing­en hebben gevolgen”, legt hij uit.

Wintervoor­raad

“Zo is ondertusse­n de wintervoor­raad al aangesprok­en en moeten we later op het jaar dus voedsel bijkopen. Normaal gezien kunnen we vier keer per jaar gras oogsten om onze wintervoor­raad aan te leggen. Door de droogte is het nu al zeker dat we dat in het beste geval nog maar drie keer kunnen doen.”

“Omdat de runderen in de stal zitten, moeten we ze twee keer per dag eten geven. De paarden staan ook binnen en worden twee keer per week uitgemest. Bij de koeien is dat niet nodig, omdat daar een ander systeem wordt gebruikt. Tijdens het schooljaar wordt er door de leerlingen gewerkt met de paarden. Nu kan dat niet. Dat is een grote aanpassing voor de paarden. Daarom laten we ze ’s morgens vroeg als het nog niet zo heet is de weide in zodat ze wat kunnen rondlopen”, legt Ludo Hendrickx nog uit.

In de konijnenst­al zitten de dieren eveneens te vechten tegen de hitte. Hier brengt de airco wat verluchtin­g.

“Bij de amfibieën en reptielen moeten we er vooral voor zorgen dat de installati­es en ventilatie­systemen goed blijven werken. Als die zouden uitvallen, hebben we grote problemen. Niet alle dieren hebben hier van last van de hitte. Slangen die uit een woestijnom­geving komen, vinden het best lekker. Dat is ook zo voor onze leguaan”, weet Hendrickx. Wanneer alle dieren binnen zijn verzorgd, wacht Ludo en zijn team nog extra werk buiten. “We moeten er voor zorgen dat er altijd voldoende zuurstof in het vijverwate­r is. Bij de minste twijfel zetten we de hulp in van een dompelpomp.”

“Toch heeft deze droogte ook een voordeel. Het is al weken geleden dat we het gras nog hebben moeten maaien”, aldus nog Hendrickx.

Ludo Hendrickx

‘‘Abnormaal dat koeien en paarden midden in de zomer op stal moeten blijven.’’

 ?? FOTO EVDW ?? “In plaats van in de weide te grazen, moeten de koeien binnen blijven door de extreme hitte en droogte”, legt Ludo Hendrickx uit.
FOTO EVDW “In plaats van in de weide te grazen, moeten de koeien binnen blijven door de extreme hitte en droogte”, legt Ludo Hendrickx uit.
 ?? FOTO EVDW ??
FOTO EVDW

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium