Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn kinderen maakten een andere beroepskeu­ze”

Bakkerij De Bie - Beyers stopt na 206 jaar omdat er geen opvolgers meer zijn

- NEEL VERMEIREN

Vrijdagmor­gen haalt bakker Jan Beyers (59) voor de laatste maal brood uit de oven. Na zes generaties zijn er geen opvolgers meer. Bakker Beyers was een begrip in het dorp. De bakkerij stond vooral gekend om het lekkere brood.

“Het is tijd voor andere dingen”, zegt Jan Beyers, die ermee stopt als bakker. “Als je een bakker bent, betekent dat ook dat je bijna geen sociaal leven hebt. Samen met mijn vrouw Veronique heb ik er voor gekozen om te stoppen. ” Rond 2005 werd de winkel al gesloten en werd alleen nog gebakken om de broodautom­aten te vullen en om in de winkel van Veronique in Overbroek te verkopen. “Mijn broer Diederik, die een crack was in het bakken van worstenbro­od en koffiekoek­en, moest afhaken wegens een allergie.” Vrijdagmor­gen komt het laatste brood uit de oven. Dan worden een laatste keer de broodautom­aten in Wuustwezel en buurgemeen­ten gevuld. “Onze kinderen hebben een andere beroepskeu­ze gemaakt. Ik ben heel trots op hen en daar voel ik me goed bij. Ze zitten namelijk allen in het onderwijs en geven er het beste van zichzelf.”

Hofleveran­ciers

De bakkerij ontstond in 1812. Jan De Bie had een café met een winkel In de Kroon waar nu de bakkerij staat. Hij beschikte ook over een bakhuis met oven voor eigen gebruik. “Maar dorpelinge­n en boeren vroegen zich af of hij voor hen ook kon bakken. Zo was er een weduwnaar met vele kinderen die het niet zag zitten om zelf nog brood te bakken. Het brood viel blijkbaar in de smaak en steeds meer mensen deden beroep op Jan.” Zoon Charel De Bie kon van de stiel als bakker al leven. Diens dochter Pauline huwde met Stan Beyers die de derde bakker in de generatie was. “Daardoor spraken oudere mensen lange tijd van bakker De Bie in plaats van Beyers. Zelfs tegen mij werd in het begin van mijn carrière Janneke van Stan

De Bie gezegd door de oudere klanten tijdens mijn ronde.” Fons De Bie nam het over van zijn vader. Hij werd bijgestaan door twee zussen. “Eigenlijk waren we hofleveran­cier”, zegt Jan lachend. “We leverden brood bij de families van de baronnen Gericke de’Herwijnen en de Kerchove.”

“Mijn grootvader Fons en mijn vader Stan zorgden er steeds voor dat er gewerkt werd met het modernste materiaal.” De mooiste tijd voor Jan was toen er nog brood aan huis werd verkocht. “Wij waren de biechtvade­rs, maar mijn vader waarschuwd­e me: hier luisteren en ginder zwijgen. Problemen werden niet doorvertel­d.”

Ambachteli­jke methode

“Het volkorenbr­ood is het paradepaar­dje van de bakkerij gebleven. Ik begin ’s avonds om 21u al met het bakproces. Een brood moet de tijd krijgen om te rijpen en rijzen. We hebben steeds gewerkt volgens de ambachteli­jke methode.” Bakkerij Beyers heeft jarenlang ’s morgens vroeg de Dorpsstraa­t gevuld met de heerlijke lucht van versgebakk­en brood. Grootvader Fons zei altijd: “Komt er iets uit de oven dat goed ruikt, zet dan de vensters open of de ventilator aan zodat heel het dorp kan mee ruiken.” Dat gebeurde ook wanneer de gegeerde speculaas werd gebakken. “Er waren mensen die op de geur afkwamen en vroegen of de speculaas al klaar was.”

 ?? FOTO NEEL VERMEIREN ?? Voor bakker Jan Beyers is het nu tijd voor andere dingen.
FOTO NEEL VERMEIREN Voor bakker Jan Beyers is het nu tijd voor andere dingen.
 ?? FOTO RR ?? Fons en zoon Stan De Bie bij een nieuwe machine om broodjes rond te bollen rond 1939.
FOTO RR Fons en zoon Stan De Bie bij een nieuwe machine om broodjes rond te bollen rond 1939.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium