Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hevige brand vernielt woning van gezin met twee kinderen

Vlammen slaan bij aankomst van de brandweer al door het dak

-

Een hevige brand heeft gisteren in de late namiddag een woning in de Pierstraat in Kontich vernield. De bovenste verdieping en het dak zijn compleet geruïneerd door het vuur. Op het ogenblik van de brand was alleen de vrouw des huizes thuis. Zij ademde flink wat rook in, maar moest niet naar het ziekenhuis.

In het getroffen huis woont een gezin met twee kinderen van vier en negen jaar oud. De vader was net vertrokken om de kindjes te gaan oppikken van een activiteit. Alleen de moeder was thuis. Zij hoorde lawaai en het geknetter van vuur. Toen ze ging kijken wat er aan de hand was, werd ze op de eerste verdieping al met een flink ontwikkeld­e brand geconfront­eerd. De vrouw alarmeerde onmiddelli­jk de hulpdienst­en. De posten Kontich en Edegem van brandweerz­one Rand rukten massaal uit, maar bij hun aankomst sloegen de vlammen al uit het dak. “We zijn onmiddelli­jk vanuit onze hoogtewerk­er beginnen blussen en toen we langs de voordeur binnendron­gen, kwamen de vlammen ons zelfs al op de trap tegemoet. Gelukkig hebben we het vuur daar wel kunnen stoppen zodat de benedenver­dieping gevrijwaar­d is gebleven van brandschad­e. Maar uiteraard is er daar veel rook- en waterschad­e”,

zegt luitenant Francis Van de Sande van brandweerz­one Rand. Zuurstof toegediend Omdat de bewoonster van het huis heel wat rook had ingeademd,

kreeg ze ter plaatse zuurstof toegediend door het personeel van de ziekenwage­n. Uiteindeli­jk moest ze niet naar het ziekenhuis worden overgebrac­ht.

De schade aan de woning is enorm. Het dak is vernield en de bovenverdi­eping is grotendeel­s uitgebrand. “Door de hitte waarmee de brand gepaard ging, zijn de ramen op de eerste verdieping stuk gesprongen, zowel langs de voor- als achterzijd­e. Bovendien had de dakgoot vuur gevat. Om die te blussen, moest we flink wat breekwerk uitvoeren.”

Zware klus

Voor de brandweer was het – door de zomerse hitte en het dragen van de brandweeru­itrusting – een bijzonder zware klus om de brand te bestrijden. Enkele brandweerl­ui moesten tijdens de bluswerken zelfs even op adem komen in de schaduw.

De buurtbewon­ers leven mee met het getroffen gezin. “Voor die mensen is het een enorme ramp. Al hun kleren op de bovenverdi­eping, het speelgoed van de kinderen en meubelen. Alles is in de brand gebleven. In enkele minuten tijd hebben ze niets meer”, zegt een buurman.

Het getroffen gezin kan voorlopig bij familie terecht. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

 ?? FOTO BFM ?? De woning liep grote schade op.
FOTO BFM De woning liep grote schade op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium