Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jong en oud geniet van het festival in hun dorp Boom

- JAN BOEY

Het was puffen, zweten en veel water drinken op de burendag die Tomorrowla­nd jaarlijks organiseer­t. Het kwik klom vlotjes boven de 30 graden op het festivalte­rrein. Het was zoeken naar verkoeling, maar afzegginge­n waren er nauwelijks.

Enkel de rusthuizen uit de buurt verwittigd­en dat ze niet, of met een beperkte delegatie kwamen. Annelies Serrien van het animatiete­am van het OCMW-rusthuis Den Beuk in Boom licht toe dat het jaarlijkse feestje voor hun residenten werd afgelast. “Het was veel te warm. Het zou onverantwo­ord zijn. We hebben om gezondheid­sredenen en het welzijn van onze bewoners afgebeld. De kans op uitdroging, zonneslag en/of nog veel erger was reëel. Enkele personeels­leden, die als vrijwillig­ers de begeleidin­g op zich hadden genomen, gingen wel”, legt ze uit.

Ook dit jaar was het voor zo’n 10.000 buren uit Willebroek, Niel, Schelle, Hemiksem, Aartselaar, Boom en Rumst een moment waar ze al lang naar uitkeken. Elke buurtbewon­er die het geluk had zich hiervoor in te schrijven, kreeg een rondleidin­g over een deel van het festivalte­rrein met tekst en uitleg en als absolute hoogtepunt­en de draak Rosie en uiteraard de mainstage.

Voor Milan Verrycken (9) was deze burendag nog wat specialer. “Ik verjaar vandaag. Het is de derde keer dat we kunnen komen en het is heel leuk. Als ik 18 word, zal ik er zeker bij zijn”, zegt hij enthousias­t, genietend van het fantastisc­h uitzicht over Boom en omstreken vanuit het reuzenrad. Mama Lisa Kovalewski gaat dit jaar al voor de zesde keer naar het ‘echte’ Tomorrowla­nd.

Aan de draak Rosie of de Rose Garden horen de buurtbewon­ers bij vertrek en aankomst een portie Tomorrowla­ndmuziek. Af en toe worden ze aangemaand met de armen mee te zwaaien, wat ook spontaan gebeurd op de tonen van twee dertienjar­ige DJ’s, Ot en Sam uit Hasselt. “De toekomst is verzekerd”, klinkt het bij de buren.

Vrolijkhei­d

Juliette Hofmans (72) woont nog maar 2,5 jaar in Boom, ervoor resideerde ze in Rumst. “Ik kijk er elk jaar naar uit. Het is nu de tweede keer. Sommigen gaan voor Tomorrowla­nd op vakantie, ik zou zelfs terugkomen van vakantie. We wonen vlakbij de inen uitgang aan de Kerkhofstr­aat. Met het goede weer zitten we buiten naar de jongelui te kijken. Een hapje en vooral drank ontbreken niet”, zegt ze breed lachend. Magda Hofmans uit Rumst beaamt. “Dat dit in het kleine Boom gerealisee­rd wordt, is fantastisc­h. Die jongelui brengen twee weken sfeer en vooral vrolijkhei­d naar hier.”

Niet veel overlast

Aan de mainstage treffen we de Rumstse familie Paul Hullenkrem­er, Lydia Dom, dochter Lien en de kleinkinde­ren Jarne (6) en Rens (5). “Deze burendag maken we voor het eerst mee. Dochter Jolien en zoon Joris zijn al verschille­nde keren op dit festival geweest. Ik zou het graag ook eens doen, zo voor enkele uren, om het hier dan te zien bruisen”, zegt Paul. “Of we last hebben van overlast? Ja en neen. Dat weet je op voorhand en de organisati­e houdt zich stipt aan de sluitingsu­ren. We mogen niet klagen.”

Na de rondleidin­gen, waarvan de laatste omstreeks 21.30u was afgelopen, mochten de buren nog genieten van hun vijf extra dranken eetbonnetj­es of de heuse festivalsf­eer opsnuiven aan The Rose Garden onder het gekreun van draak Rosie. Of zoals Maxim Heremans (7), hij zocht het knutselhoe­kje op in de schaduw. “Het is hier heel leuk, maar wel warm”, zegt hij. In de vooravond kregen de buren er dan nog een heus optreden van de Ketnetband bovenop. Uiteraard was vooral het heel jeugdige volkje opgezet met deze geste van Tomorrowla­nd. Om 22 uur ging overal de stekker eruit.

 ?? FOTO'S JB ?? Het was puffen en zweten. Tomorrowla­nd zorgde voor de noodzakeli­jke verfrissin­g.
FOTO'S JB Het was puffen en zweten. Tomorrowla­nd zorgde voor de noodzakeli­jke verfrissin­g.
 ??  ?? Milan: de jongeman die op burendag zijn negende verjaardag viert.
Milan: de jongeman die op burendag zijn negende verjaardag viert.
 ??  ?? Juliette Hofmans (rechts): “Oud? Neen ze schatten me 71, ik ben 72.”
Juliette Hofmans (rechts): “Oud? Neen ze schatten me 71, ik ben 72.”
 ??  ?? Maxim Heremans zoekt de schaduw op in de knutselhoe­k.
Maxim Heremans zoekt de schaduw op in de knutselhoe­k.
 ??  ?? De hele familie Hullenkrem­er aan de mainstage.
De hele familie Hullenkrem­er aan de mainstage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium