Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ongelukkig zijn” niet voldoende voor scheiding

Vrouw wil weg van echtgenoot, maar mag niet van rechter

-

Een scheiding aanvragen als je ongelukkig bent in je huwelijk, het lijkt de logica zelve. Maar in Groot-Brittannië is dat gemakkelij­ker gezegd dan gedaan, ondervindt een 68-jarige vrouw. Vijf rechters hebben geoordeeld dat “al veertig jaar verwikkeld zijn in een liefdeloos huwelijk” juridisch geen geldige reden om te scheiden is. En dus kan ze voorlopig niet anders dan getrouwd blijven.

Al drie jaar probeert de 68-jarige Tini Owens uit het Engelse Wor-

cestershir­e intussen weg te gaan bij haar man. Nochtans heeft de buitenwere­ld Hugh, die twaalf jaar ouder is dan zij, nooit als een slechte partij gezien. Hij werd miljonair als champignon­kweker en schonk Tini twee gezonde en intussen volwassen kinderen. Toch was Tini in de veertig jaar dat ze intussen is getrouwd elke dag ongelukkig.

“Mijn rijke echtgenoot heeft me nooit liefde gegeven”, zegt ze. “Al jaren slapen we niet meer in hetzelfde bed. Hij is ongevoelig voor behandelt me als een klein kind, toont geen interesse meer. En niets wijst erop dat het ooit nog beter wordt.”

Van Tini’s eerste scheidings­aanvraag in 2015 wilde Hugh niet weten, en niet veel later wees ook de familierec­htbank haar vraag af. Ook in hoger beroep ving de vrouw bot: de rechters vonden dat ze onvoldoend­e kon bewijzen dat haar huwelijk onherstelb­are schade had opgelopen. Maar nu heeft dus ook het Britse Hooggerech­tshof Tini het deksel op de neus gegeven. “Al veertig jaar verwikkeld zijn in een liefdeloos huwelijk” is juridisch geen geldige reden om te scheiden, klonk het oordeel van de vijf rechters.

Overspel

Voorzitste­r Lady Hale gaf achteraf wel toe dat geen van de rechters het vonnis van harte velde en sprak over een “hoogst verontrust­ende zaak”. Vooral de huidige wet zit Hale dwars. Die dateert van 1973 en aanvaardt slechts een beperkt aantal redenen om een huwelijk te ontbinden wanneer een van de partners niet wil meewerken. ‘Onredelijk gedrag’ en ‘overspel’ zijn er zo twee. Maar is iemand als een kind behandeme, len onredelijk gedrag? En laat het in het geval van de Owens net Tini zijn die overspel pleegde. Hugh heeft haar die misstap vergeven.

Volgens haar advocaat is Tini “kapot” van de uitspraak. “Dit vonnis zorgt ervoor dat ze even niet verder kan met haar leven”, zei hij gisteren. Toch heeft de vrouw nog een laatste strohalm om zich aan vast te klampen. Tini en Hugh wonen sinds 2015 apart, en als twee mensen in Groot-Brittannië vijf jaar officieel in aparte huizen wonen, is er volgens de wet wél aan een objectieve voorwaarde voldaan om te scheiden. Tini moet dus nog twee jaar geduld hebben om in 2020 opnieuw een scheiding te proberen aanvragen.

 ?? FOTO'S ISOPIX, BELGA ?? Tini en Hugh Owens na de zitting.
FOTO'S ISOPIX, BELGA Tini en Hugh Owens na de zitting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium