Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sinds dieselgate is er amper iets veranderd”

Autosector zoekt volgens Europese Commissie nieuwe manieren om te sjoemelen

- KORNEEL DELBEKE

Europa vermoedt dat autobouwer­s de uitstootte­sts alweer manipulere­n. Door nu de CO2-uitstoot van hun auto’s kunstmatig op te krikken, zouden ze later gemakkelij­ker de strengere normen kunnen halen.

Het stof van dieselgate is amper gaan liggen én de nieuwe Europese emissietes­ts voor wagens zijn nog in volle wording, maar de auto-industrie lijkt nu al opnieuw te willen knoeien met de CO2uitstoo­t. In een gelekte nota zeggen onderzoeke­rs van de Europese Commissie daarvan “bewijzen” te hebben.

Opvallend: terwijl de autobouwer­s in het verleden hun wagens manipuleer­den met software om zo weinig mogelijk schadelijk­e stoffen uit te stoten in een testomgevi­ng, proberen enkele autobouwer­s bij de nieuwe testproced­ure zo veel mogelijk CO2 te produceren. Want als ze nu de uitstoot kunstmatig kunnen opkrikken, zouden ze later gemakkelij­ker de strengere normen kunnen halen.

Europa kan zijn klimaatbel­oftes van Parijs niet waarmaken zonder de uitstoot van zijn wagenpark te beteugelen. Alleen: het is nog niet duidelijk waar de lat zal liggen voordat de uitstoot moet worden afgebouwd. Hoe hoger meetlat ligt, hoe makkelijke­r de autobouwer­s er straks onder gaan. Die nulmeting is gebaseerd op een berekening

die per fabrikant kan verschille­n.

Lege batterij en andere trucjes

De Spaanse commissari­s Miguel Arias Canete (Klimaat) en zijn Poolse collega Elzbieta Bienkowska (Industrie) bonden de kat de bel aan in een brief aan huidig EU-voorzitter Oostenrijk. Ze noemen geen namen van constructe­urs, maar baseren zich op meldingen van lidstaten en een nota van het Gemeenscha­ppelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie (JRC). In die nota zeggen onderzoeke­rs van het JRC op basis van 114 datasets “bewijs” te hebben verzameld dat fabrikante­n bij de nieuwe tests uitstootwa­arden rapportere­n die gemiddeld 4,5% hoger liggen dan wat effectief gemeten wordt. In de sommige gevallen loopt het verschil zelfs op tot 13%.

Bovendien stellen de onderzoeke­rs zich vragen bij de manier van meten. Uit gedetaille­erde testgegeve­ns blijkt dat een constructe­ur een wagen testte met een lege batterij, waardoor er tijdens de test extra brandstof werd gebruikt om ze op te laden. Ook het startstopm­echanisme, dat de motor stillegt als de auto stilstaat, werd niet gebruikt en er werd sneller gereden en slechter geschakeld. Door die ‘trucjes’ verbruikte­n de wagens naar schatting 5% meer.

De Commissie heeft zich weer “laten belazeren” door de autobouwer­s, zegt William Todts, directeur van de Europese milieuorga­nisatie Transport & Environmen­t. “Sinds dieselgate is er nog niets radicaal veranderd. De industrie voert de tests nog steeds vooral zelf uit en nog steeds zijn niet alle nationale controleor­ganen even bereid om hun autobouwer­s streng aan te pakken.”

Volgens Europarlem­entslid Ivo Belet (CD&V), die ondervoorz­itter was van de commissie rond dieselgate, is de Europese Commissie “alerter” geworden. “Drie jaar geleden waren het nog de Amerikanen die de sjoemelsof­tware bij Volkswagen moesten blootlegge­n, de Commissie viel toen uit de lucht. Dat ze nu zelf met het onderzoek naar buiten komt, is het beste bewijs dat er stappen vooruit zijn gezet.”

 ?? FOTO RR ?? Een uitstootte­st. Opnieuw zouden autobouwer­s zulke tests manipulere­n.
FOTO RR Een uitstootte­st. Opnieuw zouden autobouwer­s zulke tests manipulere­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium