Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politie pakt eerste “brandstich­ters” op

Speculatie over kwaad opzet terwijl dodental blijft oplopen

-

Vijftien simultane branden, verspreid over drie verschille­nde gebieden aan weerszijde­n van Athene. Premier Tsipras vermoedt bewuste brandstich­ting. Het zou alleszins niet de eerste keer zijn.

De Griekse motorbriga­de van de politie, Dias, drong gisterocht­end een verlaten huis binnen op zoek naar vermoedeli­jke brandstich­ters. Vier twintigers tussen 22 en 26 jaar werden geboeid afgevoerd in Neos Voutzas, op een boogscheut van het zwaarstget­roffen kustplaats­je Mati. Het gerecht vermoedt dat zij verantwoor­delijk zijn voor de totale verwoestin­g van het gebied.

Het is niet geweten of ze de brandstich­ting bekennen en zo verantwoor­delijk zijn voor alle mensenleed ten oosten van Athene. Allicht probeerden ze van de chaos gebruik te maken om leegstaand­e huizen te plunderen.

Speculeren is begonnen

Gisteren werd nog de hele dag nageblust. Nu de meeste brandhaard­en dankzij de inzet van honderden brandweerm­annen stilaan onder controle zijn, begint het speculeren naar de oorzaak van “de grootste Griekse tragedie van het voorbije decennium”.

Premier Alexis Tsipras suggereerd­e na het afkondigen van drie dagen van nationale rouw dat de meeste branden werden aangestoke­n. Die eerste arrestatie­s wijzen daar ook op. Tsipras verwees naar vijftien brandhaard­en, zowel ten westen als ten oosten van hoofdstad Athene, die vrijwel simultaan ontstonden. In Mati zelf gonst het van de geruchten dat er een link is met het versneld kunnen ontginnen van enkele lokale mijnen.

Tijdens vorige grote bosbranden in Griekenlan­d bleken criminele landeigena­ars onder een hoedje te spelen met grote projectont­wikkelaars. Met als doel tegen een prijsje versneld nieuwe huizen neer te kunnen poten op de verschroei­de grond. Sommige Griekse media stelden dan weer dat anarchiste­n achter de brandstich­tingen zitten, in een poging het land te destabilis­eren. Toch zijn er ook die geloven dat zeker de branden ten westen van Athene accidentee­l zijn, nadat enkele elektricit­eitspalen vuur hadden gevat. Waarna over een strook van honderden meters alles in een mum van tijd tot as werd herschapen.

Gisteren deelde de Griekse overheid mee dat het officiële doden- tal intussen is opgelopen tot 76. Onder hen ook Vlaming Dirk Bonte (63). De burgemeest­er van het verwoeste Mati zegt dat er ongetwijfe­ld nog veel meer doden zijn gevallen, naast de 187 mensen die momenteel met brandwonde­n in ziekenhuiz­en liggen. “We vinden nog steeds verkoolde lichamen in auto’s.”

Nog steeds vermist

Allicht komt er pas tegen het einde van de week een precies aantal. Een dertigtal mensen is nog steeds vermist. Een speciaal team speurt ook naar lichamen op de zeebodem.

Buitenland­se Zaken heeft intussen twee van de vijf vermiste Belgen die in het geteisterd­e gebied wonen, kunnen bereiken. Van de andere drie is er nog geen nieuws.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium