Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons paradijs is de hel geworden”

26 mensen stierven in tuin van Jason Fragos

-

Dertig mensen konden ze redden door de poort open te zetten van hun privédomei­n op de kliffen van Mati. Maar in de tuin van de familie Fragos werden ook 26 mensen levend verbrand. “Hadden we maar meer kunnen doen.”

Razendsnel zagen lokale bewoners en toeristen maandagavo­nd de vlammenzee naderen in het kustplaats­je Mati. In een poging te vluchten, stapten velen in de auto, maar op de hoofdweg richting zee stropte alle verkeer. Terwijl achter hen het vuur oprukte, sloegen bestuurder­s in paniek het hobbelige bospad Irinis in. Op dat bospad, waar de familie Fragos in haar statige huis vlak bij het strand woont, kwamen ze vast te zitten. Tussen twee brandhaard­en.

“Mijn ouders hoorden roepen en schreeuwen”, zegt zoon Jason (20). “We waagden ons door de dichte rook en richting de vlammen die tegen een razend tempo op ons afkwamen om onze poort te openen. Zo konden we een dertigtal mensen via onze trappen naar het veilige strand begeleiden. Wisten we veel dat even later een tweede groep dezelfde vluchtrout­e zou nemen.”

Alles geprobeerd

Die groep haalde het strand niet. De familie Fragos besefte pas dinsdag dat tussen de bomen die hun overgrootv­ader ooit plantte 26 mensen verkoold werden teruggevon­den. Onder hen ook kleine kinderen.

“We zouden alles hebben geprobeerd om ook hen te redden, maar we hebben hen niet gezien of gehoord. We dachten eerst dat we goed hadden gedaan... Nu zitten we met een schuldgevo­el.”

Het gezin weet niet of ze op deze plek nog een toekomst hebben. “Dit was ons paradijs. Nu is het veranderd in de hel. Alle bomen en huizen zijn zwartgebla­kerd of afgebrand. Hier leeft niks meer.”

 ?? FOTO RR ?? Jason Fragos bij zijn woning, waar veel mensen hun toevlucht zochten.
FOTO RR Jason Fragos bij zijn woning, waar veel mensen hun toevlucht zochten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium