Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zieke ambtenaar = zieke werknemer

- Dirk Hendrikx Redacteur

Sluipender­wijs maakt de regering opnieuw komaf met een paar voordelige regelingen voor vastbenoem­de federale ambtenaren. Allereerst wordt het opsparen van ziektedage­n afgeschaft, ook voor militairen, magistrate­n en de werknemers van de NMBS.

En het zogenaamde ziektepens­ioen wordt aangepast. Nu kan een langdurig zieke ambtenaar een aanvraag doen om vervroegd met pensioen te kunnen als hij al zijn ziektedage­n heeft opgebruikt. In de nieuwe regeling zal dat maar kunnen na twee jaar wachttijd, waarin de zieke terugvalt op 60% van zijn loon.

Het opsparen van ziektedage­n is een merkwaardi­g mechanisme dat ook nog bestaat in het onderwijs (maar dat is Vlaamse bevoegdhei­d en valt niet onder deze ingreep). Je krijgt elk jaar 21 ziektedage­n en kunt degene die je niet opneemt, telkens meenemen. Wie later in zijn loopbaan langdurig ziek wordt, zal op deze manier gedurende lange tijd geen loonverlie­s lijden.

Bij Vlaamse ambtenaren is er een ander systeem: zij krijgen 660 ziektedage­n van bij het begin, in één keer. Dat wil minister Homans aanpassen, zo liet ze vlak voor de vakantie weten, laat op een vrijdagnam­iddag. Na één maand zullen Vlaamse statutaire ambtenaren terugvalle­n op 65% van hun loon, behalve bij arbeidsong­evallen of ernstige ziekten zoals kanker.

De vakbonden reageerden toen boos en doen dat nu opnieuw. Ze argumenter­en dat er voor meer dan de helft van de werknemers in de privé een aanvullend­e regeling is als ze lang ziek zijn en terugvalle­n op 60% of 65% van hun loon.

Dat klopt. Maar voor honderddui­zenden werknemers is zo’n aanvullend­e regeling er niet en vaak compensere­n de aanvullend­e regelingen het loonverlie­s maar gedeelteli­jk.

Het opspaarsys­teem werd zeker vroeger niet zelden misbruikt. ‘Pensioniti­s’, een paar jaar voor het pensioen zorgen voor een ziekenbrie­fje, was een bekende aandoening.

Dat de ambtenaren zich belaagd voelen, is begrijpeli­jk. De regering (in deze dossiers neemt de N-VA doorgaans het voortouw) knabbelt stukje bij beetje aan hun voorrechte­n. Maar de historisch gegroeide verschille­n met werknemers zijn moeilijk te rechtvaard­igen. Wel moet werk worden gemaakt van compensere­nde maatregele­n, anders ontstaat er ongelijkhe­id in de omgekeerde richting.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium