Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Verbied verklikker­s voor wiegendood”

Experts waarschuwe­n voor vals veiligheid­sgevoel

- MYRTE DE DECKER

De ademhaling­smonitor of hartslagme­ter voor de baby. Ouders zetten ze tegenwoord­ig haast standaard op hun geboorteli­jst, uit vrees voor een mogelijke wiegendood. “Maar die technologi­e creëert een vals gevoel van veiligheid”, waarschuwe­n experten. Daarom pleiten ze voor een verbod op de commerciël­e verkoop ervan.

Het is de nachtmerri­e van elke ouder: ontdekken dat een gezonde baby plots en onverwacht is overleden. Wiegendood. In Vlaanderen gebeurt het jaarlijks nog enkele tientallen keren. Er is geen eenduidige oorzaak en een autopsie geeft geen uitsluitse­l.

Ook technologi­ebedrijven willen munt slaan uit de angst van ouders voor dat doemscenar­io. Als we ze moeten geloven, is er maar één manier om baby’s veilig in hun wiegje te laten liggen: met een sensormat om ademhaling­sbeweginge­n te volgen, een hartslagme­ter of constante temperatuu­rmeting. Voor prijzen tussen 100 en 300 euro houden die toestellen een aantal vitale functies van baby’s constant in de gaten. Maar voor ouders zijn die toestellen nu niet meer zomaar meetinstru­menten. Op online fora hebben ze het over “wiegendood­monitors”.

Vals veiligheid­sgevoel

“Ze zouden verboden moeten worden”, zegt An Morrhey, pediatrisc­h verpleegku­ndige en lid van de Brussels-Vlaamse Werkgroep Wiegendood­preventie. “Er is geen enkel wetenschap­pelijk bewijs dat technologi­e wiegendood kan vermijden. Omdat we nog altijd niet precies weten wat wiegendood nu net is.”

Ze gruwelt van de commerciël­e “wiegendood­monitors” die de markt overspoele­n. Morrhey waarschuwt voor het valse veiligheid­sgevoel dat ze creëren. “De mens ontwikkeld­e eeuwenlang een intern systeem om de noden van een kind te herkennen. Maar met een monitor lijkt al het gezond verstand te verdwijnen. Sommige ouders laten hun kind bijvoorbee­ld opeens op de buik liggen. Maar die houding verhoogt juist het risico op wiegendood.”

Ouders hebben meestal onvoldoend­e informatie over hoe ze verstandig met die toestellen moeten omgaan. En ze kunnen het alarm niet altijd juist interprete­ren. “Neem nu zo’n bewegingsm­atje in de kinderwage­n”, aldus Morrhey. “Dat reageert op bewegingen, maar ouders vergeten dat de buggy ook beweegt door de ongelijke ondergrond. Of het alarm van de ademhaling­ssensor. In die toestellen is dat afgesteld op tien seconden. Als een baby dan niet ademt, gaat het alarm af. Maar op zowat alle neonatale diensten in ziekenhuiz­en staat dat systeem op twintig seconden, want het is niet onlogisch dat een baby die tijd tussen een ademhaling laat.”

Gevolg: gestreste en overdreven ongeruste mama’s en papa’s. En

dat is ook niet goed voor het kind, zeker als dat perfect gezond geboren werd.

An Morrhey

Pediatrisc­h verpleegku­ndige

“Er is geen enkel bewijs dat technologi­e wiegendood kan vermijden. Omdat we nog niet weten wat het precies is.”

Fysieke nabijheid

Ook bij Kind en Gezin kennen ze de toestellen. “Ouders kunnen zo’n toestel kopen als ze daardoor op beide oren slapen”, zegt woordvoers­ter Nele Wouters. “Maar fysieke nabijheid is nog beter dan een machine. We raden ouders nog altijd aan een baby jonger dan 1 jaar op de kamer te houden. En om wiegendood te vermijden zijn er nog tips: houd de ruimtes rookvrij, zorg dat de slaapruimt­es niet warmer worden dan 20 graden, en dek het kind niet overdadig toe.”

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) ziet geen heil in een verbod op de commerciël­e verkoop van de monitors. “Ze zijn immers ook online in het buitenland te koop. Ik wil ouders daarom alleen maar aanraden om naar de raad van de vroedvrouw­en, pediaters en artsen te luisteren en de bestaande richtlijne­n op te volgen. Zij zijn de experts.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium