Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands­e coalitie kan Tour nog levend houden

-

Ritzege Arnaud Démare, gisteren in Pau. Meer woorden maken we daar niet aan vuil want de Fransman heeft volgens de Tourtamtam de voorbije dagen in de bergen iets te veel aan de klinken van wagens gehangen. Andre Greipel verheft zelden zijn stem. Als hij het doet, dan is dat met reden. We vinden het nog altijd jammer dat de Duitser zich achteraf heeft verontschu­ldigd voor zijn uitlatinge­n.

Had niet gehoeven, André.

Over naar de rit van vandaag en wat er nog kan of moet gebeuren in deze Tour. Een Nederlands­e coalitie kan de Tour nog levend houden. Roglic moet tijd pakken op Froome, want hij wil op het podium. Dumoulin moet tijd pakken op Thomas, want hij wil de Tour nog winnen. Op hun eentje kunnen Dumoulin noch Roglic het blok van Sky – met overschot het sterkste team in de Tour – ontwrichte­n, maar een Nederlands­e coalitie tussen Sunweb (Dumoulin) en LottoNLJum­bo (Roglic en Kruijswijk) zou wel voor animo kunnen zorgen. Beide protagonis­ten hebben er belang bij met en niet tegen elkaar te rijden. Een actie zoals woensdag – Roglic die aanviel en Dumoulin die in de achtervolg­ing moest – zou vanmiddag niet te zien mogen zijn.

Er wacht de renners vandaag nog wel het een en het ander tussen Lourdes en Laruns. Halfweg de 200 kilometer lange etappe lonkt de beklimming van het duo Aspin en Tourmalet, de laatste hindernis van de dag is de Aubisque, nog een col buiten categorie. Van de top van de Aubisque is het nog twintig kilometer tot aan de finish in Laruns, grotendeel­s in dalende lijn. Dumoulin en Roglic zijn uitstekend­e dalers, nog een argument om straks de krachten te bundelen. Vermoedeli­jk schrijven we dit tegen beter weten in. Geraint Thomas verkeert in de vorm van zijn leven, zijn helpers – vanaf vanmiddag ook Chris Froome – zouden in eender welk team de rol van kopman opnemen. Team Sky is het Real Madrid van het profpeloto­n. De kans dat de Britten zondag voor de zesde keer in zeven jaar in Parijs de Champions League van de wielerspor­t winnen, is angstaanja­gend groot.

 ??  ?? Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.
Geboren en getogen in de Kempische wielergron­d en met meer dan een decennium ervaring in het peloton richt wielerjour­nalist Guy Van Den Langenberg­h zijn eigenzinni­ge blik op de koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium