Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kies: auto, of auto plus trein plus e-bike

- Dirk Hendrikx Redacteur

Daar komt uit de politieke akkoorden nog eens een concrete maatregel voort die misschien wel een zeker verschil gaat maken: het mobiliteit­sbudget voor wie een bedrijfswa­gen heeft. Zo waren er vorig jaar in ons land 425.000 gelukkigen, die in niet geringe mate bijdragen tot de files.

Zij zullen kunnen kiezen voor een soort van mobiliteit­spakket. Bijvoorbee­ld: een kleinere, milieuvrie­ndelijke wagen plus een elektrisch­e fiets en misschien nog een treinabonn­ement erbij. Ze kunnen ook een kleinere auto nemen en het geld dat ze uitsparen cashen, maar dan draaien ze op voor de 38% sociale bijdragen op dat restbedrag, terwijl die anders gedeeld worden tussen werkgever en werknemer. Bedoeling is nu eenmaal om de alternatie­ve middelen te promoten.

De al bestaande regeling van ‘cash for car’, geen auto en alleen geld, slaat van geen kanten aan. De hoop is dat de nieuwe keuzemogel­ijkheden meer mensen ertoe zullen inspireren om zich op een andere manier te gaan verplaatse­n.

Zou het? Als je in het Antwerpse woont of werkt en niet te ver moet pendelen, heb je zeker baat bij een goede (elektrisch­e) fiets of formules waarin je abonnement­en op openbaar vervoer, fiets- en autodelen en een eigen auto combineert. Misschien wil je dan wel een kleinere auto voor lief nemen, al zit het in de menselijke aard om nog dat segmentje hoger te gaan als het even kan.

Zijn de files al in voldoende mate een nachtmerri­e om dat finale duwtje te geven naar een bescheiden­er wagen? CD&V-mobiliteit­sexpert Jef Van den Bergh hoopt dat leasebedri­jven op de kar zullen springen en combinatie­pakketten zullen aanbieden. “Er is ook de opkomst van de maas-bedrijven, mobility as a

service, die mobiliteit­sdiensten aanbieden aan bedrijven en particulie­ren. Bijvoorbee­ld dat je één abonnement neemt voor stadsfiets, taxi, deelauto en tram, trein en bus en op elk moment kunt kiezen. Dat zit eraan te komen in Antwerpen.”

Het parlements­lid pleit wel voor geduld: leasecontr­acten kun je zomaar niet opzeggen. Het effect zal pas duidelijk worden als contracten aflopen en werknemer en werkgever opnieuw de keuze moeten maken.

Maar laten we over dit plan nu vooral niet te zurig doen. Het is zelfs een lichtpuntj­e in de duisternis, met een Vlaamse en een federale regering die in de voorbije dagen nogal veel gebakken lucht hebben gepresente­erd als politieke wapenfeite­n. Of het nu over de Vlaamse betonstop gaat, die alleen nog maar een vroom voornemen is, of de federale arbeidsdea­l, waarbij plots extra te creëren jobs een gat in de begroting moeten dichten (dat ze daar niet eerder aan gedacht hebben als begrotings­techniek), het is allemaal heel erg afwachten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium