Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twee 13-jarigen in gesloten instelling voor steekparti­j in Park Spoor Noord

Meerderjar­ige verdachten ontkennen gebruik van mes bij vechtparti­j, onbekend slachtoffe­r in levensgeva­ar

- SAM REYNTJENS

Een onbekende man ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis na een zware vechtparti­j in Park Spoor Noord in Antwerpen. Hij kreeg twee messteken tijdens een schermutse­ling met een groep jongeren. Vijf verdachten, tussen 13 en 18 jaar, werden opgepakt.

De feiten kwamen pas gisteren aan het licht maar dateren al van woensdagav­ond even na 21u. Toen zagen getuigen in Park Spoor Noord in Antwerpen hoe een man met een fiets het ter hoogte van het skatepark aan de stok kreeg met een groep van vijf jongeren. “Het slachtoffe­r werd omsingeld door de jongeren die hem allen, na een woordenwis­seling, fysiek aanvielen”, zegt parketwoor­dvoerder Ken Witpas. De man kreeg vuistslage­n en stampen en viel op de grond. “Ook dan moest hij nog slagen incasseren”, aldus Witpas. “Pas toen verschille­nde getuigen mondeling tussenkwam­en, staakten de jongeren hun aanval en stoven ze in verschille­nde richtingen weg.”

Schedelbre­uk

Een getuige verklaarde dat een van de aanvallers tijdens de vechtparti­j met een mes zwaaide. Dat werd vermoedeli­jk ook gebruikt, want de hulpdienst­en stelden vast dat het slachtoffe­r twee steekwonde­n in het hoofd opgelopen had. “Die liggen vermoedeli­jk ook aan de oorzaak van een vastgestel­de schedelbre­uk”, verklaart Witpas. “Hij verkeert nog in levensgeva­ar.”

De man kon nog niet worden verhoord en is voorlopig ook nog onbekend. Hij had geen papieren bij zich en het parket kan voorlopig alleen maar zeggen dat het om een 35- à 40-jarige man van vreemde origine gaat.

Piepjonge verdachten

Zo moeilijk als de identifica­tie van de man gaat, zo vlot verloopt het onderzoek naar zijn aanvallers.

Enkele uren na de feiten al kon de Antwerpse politie twee piepjonge verdachten oppakken. “Het gaat om twee 13-jarigen die in de buurt van het park wonen”, zegt Witpas. “Een van hen is al goed bekend bij het gerecht.” Het duurde even voor er een vrije plaats gevonden was, maar gisteren konden de twee jonge kerels worden overgebrac­ht naar de gesloten instelling in Mol. Een

derde minderjari­ge verdachte (17) werd gisteren opgepakt en werd ook in een gesloten instelling geplaatst.

Poging tot doodslag

In de loop van donderdag pakten de speurders van de lokale recherche ook nog twee 18-jarige verdachten op. Het gaat om de broer en de oom van een van de twee 13-jarigen. De onderzoeks­rechter

stuurde de twee meerderjar­igen gisteren naar de gevangenis op verdenking van poging tot doodslag en opzettelij­ke slagen en verwonding­en. De twee jongemanne­n, Jamal E.B. en Abdelilah E.B., verschijne­n woensdag voor de raadkamer, waar over hun verdere aanhouding beslist zal worden.

Beiden bekenden dat ze betrokken waren bij de vechtparti­j in het park. Ze verklaarde­n dat de feiten een gevolg zijn van een eerder incident. Het latere slachtoffe­r zou vorige week de 13-jarige jongens bedreigd hebben en eiste ook hun portemonne­e en gsm. Hij droop uiteindeli­jk af zonder buit, maar de jongens vertelden wel aan hun oudere familieled­en over de dreigement­en. “Als je hem opnieuw ziet, kom ons dan halen”, zeiden die. “Dan zullen wij er eens mee praten.” Dat ‘praten’ liep uit de hand en Abdelilah E.B. bekende ook de eerste klap uitgedeeld te hebben.

“Mogelijk passen de feiten in een eerdere bedreiging die het slachtoffe­r tegen de 13-jarige jongens zou hebben geuit, waarop woensdagav­ond bij het slachtoffe­r ‘verhaal’ werd gehaald”, bevestigt Witpas. “Dat moet verder worden onderzocht. Net als nog niet duidelijk is wie precies de messteken heeft toegediend.”

Want dat ontkennen de twee meerderjar­igen bij hoog en bij laag. “Mijn cliënt zegt de messteken niet toegebrach­t te hebben”, zegt advocate Chantal Van Den Bosch, die voor Jamal E.B. optreedt. “Het onderzoek zal verder moeten uitwijzen wie welk aandeel in de feiten heeft.” De advocaat van Abdelilah E.B., meester Ben Crosiers, wil slechts kwijt dat “zijn cliënt aan het onderzoek meewerkt”.

De twee 18-jarige verdachten kwamen volgens onze informatie niet eerder met justitie in aanraking.

Ken Witpas Parket Antwerpen

“Ook toen hij op de grond lag, kreeg het slachtoffe­r nog vuistslage­n en stampen.”

 ?? FOTO RR ?? Het slachtoffe­r kreeg woensdagav­ond de eerste zorgen toegediend nadat hij was aangevalle­n en neergestok­en.
FOTO RR Het slachtoffe­r kreeg woensdagav­ond de eerste zorgen toegediend nadat hij was aangevalle­n en neergestok­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium