Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Etensreste­n mogen in groene bak

Theebuiltj­es en koffiepads worden gebannen, mossel- en oestersche­lpen blijven verboden

- WERNER ROMMERS

Vanaf begin volgend jaar mag u ook etensreste­n en eierschale­n bij het gft-afval werpen. Dat mocht tot vandaag niet, uit schrik voor onder andere de gekkekoeie­nziekte. Tegelijk moeten theebuiltj­es en koffiepads vanaf dan worden geweerd uit de groene bak, “omdat ze in de praktijk te veel plastic bevatten”, luidt het bij afvalstoff­enmaatscha­ppij OVAM.

In feite mocht u al sinds 2002 geen etensreste­n, en al zeker geen vleesreste­n, bij het groente-, fruiten tuinafval (gft) werpen. “Aanleiding voor dat verbod waren de voedselcri­sissen op dat moment”, zegt OVAM-woordvoerd­er Jan Verheyen.

Het gaat dan onder meer over de BSE-crisis of gekkekoeie­nziekte. “De autoriteit­en wilden op alle mogelijke manieren vermijden dat dieren, bijvoorbee­ld via gft-afval, in contact kwamen met vlees van andere dieren.”

Dat verbod wordt nu opgeheven. “Uitgebreid­e controles hebben aangetoond dat de nieuwste composteri­ngsmachine­s – gft wordt verwerkt tot compost – het afval dusdanig verwerken dat er geen enkel gevaar is voor dieren of voor de voedselvei­ligheid.” Gevolg: vanaf begin volgend jaar mogen alle mogelijke etensreste­n in de gft-bak of -zak, gaande van vlees- en visresten tot restanten van schaaldier­en, vaste zuivelprod­ucten zoals kaas, maar ook eieren en eierschale­n. Mest van kleine huisdieren zoals een cavia of konijn mogen straks eveneens bij het groente-, fruit- en tuinafval. Alleen mossel- en oestersche­lpen blijven op de zwarte lijst staan. “Het maakt de regels over wat er wel én niet in de gft-bak mag – steevast voer voor discussie – een pak duidelijke­r”, meent OVAM.

Zwarte lijst

Al komt er tegelijk een verbod bij. “Theebuiltj­es en koffiepads worden op de lijst van zaken gezet die niet meer in de gft-bak horen, omdat analyses uitwijzen dat ze te veel plastic bevatten”, aldus nog OVAM-woordvoerd­er Jan Verheyen. Het verbod geldt voor alle duidelijkh­eid niet voor de traditione­le papieren koffiefilt­er.

De nieuwe gft-regels zijn volgens afvalspeci­alisten een goede zaak voor het milieu. “Het betekent minder afval in de restafvalz­ak, dat dan vervolgens moet worden verbrand, bovendien een kostelijke zaak. Aan de andere kant vermoeden we dat de hoeveelhei­d in- gezameld gft-afval en de compost die daarvan wordt geproducee­rd verder de hoogte zal ingaan.” Vandaag zijn Vlamingen al goed voor 268.000 ton gft-afval per jaar. Niet alleen wordt er compost van gemaakt dat kan dienen als grondverbe­teraar, er wordt bij de productie ook energie gewonnen. De nieuwe gft-regels gaan begin volgend jaar in, de verschille­nde afvalinter­communales bepalen wel zelf de exacte datum.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium