Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De kat is de pestkop, de hond de schlemiel

-

Waar een kat en een hond samenleven, kan de hond maar beter op zijn tellen passen. De kans is namelijk tien keer groter dat de kat hem in een gevecht verwondt dan omgekeerd, blijkt uit nieuw onderzoek. Niet dat de beestjes daarom niet kunnen samenleven, integendee­l. “Het belangrijk­ste is de tijd te nemen als je ze samen zet”, zegt dierengedr­agstherape­ut Dany Grosemans.

Als kat en hond. Het is een flink overdreven uitdrukkin­g, blijkt uit de studie van de Nieuw-Zeelandse University of Lincoln. Onderzoeke­rs bevroegen 748 baasjes in Australië, Canada, de VS en Europa en publiceerd­en de resulop taten in het vakblad Journal of Veterinary Behaviour. 80% van hen geeft aan dat hun huisdieren in harmonie samenleven. Slechts in 3% van de gevallen is de situatie écht problemati­sch.

Solitaire chef

Maar wat ook blijkt, is dat in die harmonieuz­e families de kat doorgaans de baas is. Meer dan 20% van de honden brengt speeltjes naar de poes in de hoop dat die dan wil spelen. Amper 6% van de katten doet hetzelfde. Daartegeno­ver durft 57% van de katten al eens te blazen en uit te halen naar de hond, terwijl slechts 18% van de honden hetzelfde doet. Zelden komt het daadwerkel­ijk tot een gevecht, maar de kans is wel tien keer groter dat een kat een hond verwondt dan andersom. Oftewel: het omgekeerde als wat tekenfilms als Tom & Jerry ons al decenniala­ng doen geloven.

Daar zijn enkele verklaring­en voor, zegt dierengedr­agstherape­ut Dany Grosemans. “Als een hond een kat aanvalt, kunnen de gevolgen al snel desastreus zijn.” Waardoor de kat dus iets argwanende­r is en zich meer defensief opstelt. “Maar het grote verschil tussen beiden zit in hun natuur. Honden leven in groep, in stelsels met een leider en een hele reeks ondergesch­ikten. Ze zijn het gewend om slaafs te volgen. Katten hebben die neiging helemaal niet. Zij zijn solitaire jagers. Een kat zal sommige momenten gezelschap zeker op prijs stellen, maar wil vaak ook met rust gelaten worden. Een hond wil gewoon een maatje.”

Hond in hok

Wat zeker niet wil zeggen dat je ze niet kan samen zetten. “Hoe jonger de kitten en de pup, hoe gemakkelij­ker het gaat. Daarnaast moet je er ook de tijd voor nemen. Laat de hond bijvoorbee­ld eerst een tijdje in het hondenhok om de kat te laten wennen. En zorg ervoor dat de kat niet weg kan lopen. Er zijn al verhalen van mensen die een nieuwe hond in huis halen en hun kat daarna nooit meer hebben gezien.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? 80% geeft aan dat hun huisdieren in harmonie samenleven.
FOTO ISOPIX 80% geeft aan dat hun huisdieren in harmonie samenleven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium