Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gin-tonic of warm bier

- Jan Stassijns

Het zal je maar overkomen. Buiten is het bloedheet en enkel een frisse pint in je stamkroeg kan de nodige verfrissin­g bieden. Voor allen wiens stamkroeg Den Engel op de Grote Markt is, moet het vrijdag een moeilijke dag zijn geweest. Door een nachtelijk­e stroompann­e bij de buren, het Antwerpse stadhuis, zat ook het volkscafé zonder elektricit­eit. Omdat Eandis het probleem maar moeilijk onder controle kreeg, duurde het erg lang voor het euvel verholpen was. Zo lang zelfs, dat de compressor van de koelcel van Den Engel oververhit raakte en het voor bekeken hield. De zoektocht naar vervangstu­kken nam heel wat tijd in beslag. Bovendien duurt het vijf uur om alles opnieuw koel te krijgen. Gevolg: geen koude pintjes of Bollekes in Den Engel. En dat is, in de ruim honderd jaar dat het café bestaat, nog nooit gebeurd. Het oudste café van ’t stad heeft in 2016 een week de deuren moeten sluiten wegens dringende renovatiew­erken, maar verder heeft het (koude) bier in al die jaren zonder onderbreki­ng door de tapkranen gestroomd.

Vrijdag was er wel bier, maar het was gezien de warmte niet te zuipen. En dus moest Den Engel uit een ander vaatje tappen, figuurlijk dan. Antwerpena­ren zijn plantrekke­rs en veel Antwerpser dan in Den Engel, vind je ze niet. Sommigen klanten schakelden noodgedwon­gen over op gintonic. Wie het kleurloze brouwsel in dezelfde hoeveelhed­en als pils nuttigt, kan wel sneller het licht zien uitgaan. Wie zo stomdronke­n thuiskomt, heeft een niet te weerleggen excuus. Het was gin-tonic of warm bier. Dat zal iedereen toch wel begrijpen, zeker?

Voor wie toch liever een schuimkraa­g aan de lippen zette, was er een andere oplossing: Stella’s of Bollekes on the rocks. Cafébazin Linda zit verveeld met de zaak, maar één ding is zeker. Er komt niets tussen de klanten van Den Engel en hun deugddoend­e pint. Zelfs geen stroompann­e in het Antwerpse stadhuis.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Stella on the rocks in Den Engel.
FOTO DIRK KERSTENS Stella on the rocks in Den Engel.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium